Поглед към предстоящото издание на Международния филмов фестивал в Торонто

от на 2018-08-12
 

Лятото се изплъзва лека-полека, но колкото и да ни е тъжно от този факт, това означава, че постепенно навлизаме във фестивалния сезон. Стига вече блокбъстъри и супергерои на пух и прах, време е за „сериозно кино”. Вече ви разказахме за фестивала във Венеция, а залепен за неговия край, на другия край на света започва TIFF – Международния филмов фестивал в Торонто.

TIFF е еклектичен фестивал, който присъжда най-големите си награди не чрез жури, а с гласуване от цялата публика, която гледа филмите (обикновените хора, представяте ли си?!), правят се премиери на едни от най-големите впоследствие фаворити за всичките холивудски награди и има цяла секция за жанрово кино, където тази година ще бъдат показани „Halloween” и „Жищникът” на Шейн Блек.

Същевременно има и състезателната секция „Platform”, чиято мисия е да показва „филми с високи артистични заслуги, които освен това се отличават със силната си режисьорска визия”. Тричленното жури тази година включва легендата на новото германско кино Маргарет вон Трота, унгарският екзистенциалист-режисьор Бела Тар (“A londoni férfi” / “The Man from London”) и южнокорейският режисьор Лий Чанг-донг (“Shi” / “Poetry”). Тримата ще присъдят награда от 25 000 канадски долара на един от дванадесетте художествени и документални филма от програмата на Platform, както и почти гарантирана дистрибуция в Северна Америка, каквато за сега никой от тях няма.

никол кидман

Погледите ни са привлечени особено от високопрофилните “Destroyer” и “Her Smell”. “Destroyer” на Карин Кусама е криминален трилър, разказващ за ченге под прикритие, което отива в калифорнийската пустиня да инфилтрира банда. Кастът включва Никол Кидман, Татяна Маслани и Себастиан Стан, което е повече от обещаващо. Очакваме доста от Кусама, за която това е първия пълнометражен филм след страхотния „Поканата”.

Her Smell” на Алекс Рос Пери ще ни покаже Елизабет Мос в ролята на Беки Съмтинг (Becky Something, get it?), талантлива, но самодеструктивна пънкарка, която изглежда решена да отчужди всички около себе си, дори и това да й коства групата. Борейки се с различните си проблеми, тя се опитва и да бъде ментор на младото си протеже същевременно да възроди собствената си артистична искра. Мос и Алекс Рос Пери се събират отново след чудесния им “Queen of Earth” от 2015, което ни дава големи надежди. Мос ще бъде подкрепена от актьорски състав, включващ Амбър Хърд, Кара Делевин и Дан Стивънс.

елизабет мос

Тим Сътън, режисьорът на “Dark Night” пък ще представи новия си филм „Donnybrook” – историята на един бивш военен и един наркодилър, които се подготвят за участието си в легендарната битка „по кокалчета” Donnybrook, чийто победител получава 100 хиляди долара. В ролите на двамата влизат Джейми Бел и Франк Грило, а снимките, които вече се въртят из нета подсказват графично насилие, но и тежка драма на характери.

TIFF ще се проведе между 6 и 16 септември и потенциално ще представи много от най-добрите предстоящи филми за тази година, така че наостряме уши за всякакви отзиви, които излизат оттам и ще ги споделяме веднага с вас.

По-надолу можете да видите пълен списък с филмите, включени в секцията Platform:

Platform Opening Film
“Donnybrook” Tim Sutton | USA
World Premiere

“Angelo” Markus Schleinzer | Austria/Luxembourg
World Premiere

“Cities of Last Things” Ho Wi Ding | Taiwan/China/USA/France
World Premiere

“Destroyer” Karyn Kusama | USA
International Premiere

“The Good Girls” (“ Las niñas bien”) Alejandra Márquez Abella | Mexico
World Premiere

“Her Smell” Alex Ross Perry | USA
World Premiere

“The Innocent” Simon Jaquemet | Switzerland/Germany
World Premiere

“Mademoiselle de Joncquières” Emmanuel Mouret | France
World Premiere

“Out of Blue” Carol Morley | UK
World Premiere

“The River” Emir Baigazin | Kazakhstan/Poland/Norway
North American Premiere

“Rojo” Benjamín Naishtat | Argentina/Brazil/France/Netherlands/Germany
World Premiere

Platform Closing Film
“Jessica Forever” Caroline Poggi, Jonathan Vinel | France
World Premiere

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте