Най-добър популярен филм и още промени около Академията и „Оскар”-ите

от на 2018-08-09
 

Голяма драма разтърси кинаджийските среди буквално преди часове – щатската Академия за филмово изкуство е решила да въведе „рационализация” и прави няколко промени, които ще влязат постепенно в сила. Едно от нововъведенията, популяризирани чрез мейл до всички членове-академици (инфо – THR) е преместването на датата, на която ще се раздават заветните златни войни – от 2020 година това ще става във втората неделя на месец февруари (което ще наложи разместване като верижна реакция на няколко други награждавания, като „Грами” и „Златни Глобуси”, но така стоят нещата – всички ще се съобразят, нямат друг избор!). Това решение ще наложи съкращаване на процедурата на гласуване, а сигурно и на периода, в който се определят номинациите – и това сигурно е добре за мобилизирането на академиците.

Освен това се очаква шоуто, което по традиция се излъчва по АВС, да се съкрати в рамките на три часа – може би с надеждата, че повече хора ще се навият да го гледат и така ще се вдигне още повече рейтинга, а оттам – и стойността за излъчване на реклами в (буквално) най-гледаното време. От друга страна това ще наложи раздаването на някои награди извън кадър (по време на прекъсванията за реклами и/или предварително), което със сигурност ще предизвика брожения сред кинаджиите, още повече (за момента) не може да се определи предварително кои ще бъдат „онеправданите” категории… Представяте си, нали – някой е получил най-голямото признание за работата си и изведнъж попада в рекламната пауза, получава си статуетката по-живо-по-здраво и бързо-бързичко трябва да освободи сцената за по-важните категории, които ги дават по телевизора?! Жестоко!

И още една идея се лансира в пространството, за която колегите журналисти отвъд Океана сериозно подозират, че ще поживее известно време – и след това ще бъде отхвърлена. Става дума за въвеждане на нова специална категория, наречена „Изключително постижение в популярното кино”. Академията отдавна иска да привлече и по-млади зрители, да „освежи” публиката на наградите си – и е решила да го стори като омаловажи категорията „Най-добър филм” и „прилъже” почитателите на пуканкови блокбастъри (и самите филми) да не се чувстват (повече) „пренебрегнати” и извън „голямото кино” (макар че „Отмъстителите” или „Черната пантера” вече са си получили оценката „боксофис приходи” и надали номинация за „Оскар” ще им помогне много за допълнително разпространение…).

Странно е да се взима решение за допълнителна категория, при положение че през 2009 година се въведе правилото за 10 номинации „Най-добър филм”, като целта е именно да се включват и по-„популистки”, не-точно-арт заглавия, които покрай независимите творби и супер-силните филми на големи мейджър-къщи да се сдобият с повече популярност – и оттам с публика. Но с добавянето на специална категория за „популистки” филми критериите за всякакви оценки сериозно се размиват, олекват и наградите буквално се обезценяват. А както си спомняме, не беше нужно да има отделна категория, за да бъде номиниран за най-добър филм през 2015 година и „Лудия Макс: Пътят на Яростта”. Някои коментатори стигат дотам, че сравняват бъдещите „Оскари” с „MTV Movie Awards”, като отбелязват, че грешката на Академията е, че се води по съветите на телевизионната компания за гледаемост и рейтинг, а не се съобразява с почти вековната си основна мисия – да засвидетелства по специален начин почитта си към творците на сериозното филмово изкуство. Докъде ще доведат споровете между различните гледни точки – това тепърва ще става ясно, и очакваме да стане дори и още по-интересно. Каквото и решение да се вземе, то няма да повлияе на нашето възприемане и оценка на филмите, пък и ние отдавна имаме категория „Guilty pleasure” в нашите класации – така че, академиците да правят каквото искат, ние само ще гледаме „сеир”.

91-вите награди „Оскар” ще си се раздават (за последно) в „стария график” – 24 февруари 2019 – we’ll wait and see what will happen!

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2018-08-09 at 12:17

  Чакам с нетърпение да видя какво категоризира един филм като “Популярен“? Бокс офис? Оценка на критиката?

  Ясно е от сега кой ще вземе наградата за 2018 – Черната Пантера (за съжаление). Чакаме още инфо.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-08-09 at 13:54

  Epic ретардия.

  Отговор

 • Kal-El
  2018-08-09 at 14:41

  И победителя в категорията „Най-висока Rotten Tomatoes оценка“ е…
  Абсолютна трагедия.

  Отговор

 • Milbo
  2018-08-09 at 20:58

  Като чух/прочетох за това се опитах да си представя:
  1. как ‘екипът’ на ‘най-популярнния’ филм излиза да си получи Оскара за най-популярен филм …
  2. какви пред-оскарови кампани ще завихрят големите студия…
  3. как членовете на академията (средна възраст къмто 60) седят уж да гледат популярните филми на годината, за да номинират и почетат най-добрия между тях …

  Отговор

 • ТТТ
  2018-08-10 at 00:49

  Тия стигат читалищни дълбини вече. Да сложат категория „Най-добър филм на Тайлър Пери“ или „Най-добър филм, сниман на телефон от петокласник“.

  Отговор

 • 2018-08-10 at 01:38

  „Участието в „Оскарите“ е унижение за киноизкуството.“ Ингмар Бергман

  Отговор

Коментирайте