Mamma Mia! Отново заедно / Mamma Mia! Here We Go Again

So what?
 

Измина едно десетилетие откакто „Mamma Mia!“ отдаде почит и оживи на голям екран творчеството на шведския квартет ABBA. Това се случи чрез личната история на Дона Шеридън (Мерил Стрийп), нейните големи любови Сам Кармайкъл (Пиърс Броснан), Хари Брайт (Колин Фърт) и Бил Андерсън (Стелан Скарсгард), които са предполагаеми бащи на единствената ѝ дъщеря Софи (Аманда Сейфрид), и двете ѝ най-добри приятелки от ученическите години Таня (Кристин Барански) и Роузи (Джули Уолтърс).

На китното островче Калокаири, някъде край бреговете на Гърция, завихрени от ураган от хитове те запяваха и споделяха с нас спомени, трепети и тревоги. Увлекателен и зареждащ, филмът бързо се превърна в обичана класика. Лятото на 2018-та ни донася неговото очаквано продължение, а също и онзи страх (не без причина), който спохожда повечето от нас при новината, че успешен филм се сдобива с нова част, и ни кара да си зададем въпроса: нужно ли е това? В днешно време всеки филм може да има продължение – особено когато носи много пари.

Film Title: Mamma Mia! Here We Go Again

Нямам никакво желание да убивам ентусиазма на милионите фенове на ABBA, но спокойно можехме да минем и без този филм. „Mamma Mia! Отново заедно“ не предлага нищо ново като история и изживяване, а представя добре познатите ни факти, които Дона Шеридън споделя в първия филм за своите срещи с тримата избраници на сърцето ѝ и как е попаднала на слънчевия остров, за да започне живота си наново и да отгледа сама дъщеря си. Целият филм може да бъде разказан в едно изречение. Не това е лошото в случая, а липсата на онази бликаща енергия и завладяваща емоция, които струяха от „Mamma Mia!“ от 2008-ма. Смяната на Филида Лойд като режисьор носи своите последствия.

mama-mia-2-review-img04-20180624

Филмът върви в две времеви линии – настоящето проследява Софи, която претърпява сътресение във връзката с възлюбения си Скай (Доминик Купър), и отваряне Villa Donna, в памет на майка си. Паралелно с това се връщаме назад във времето и виждаме Дона (Лили Джеймс – „Пепеляшка“, „Зад волана“) в нейните младежки години, как завършва колеж и тръгва по света, за да намери себе си.

Първи във Франция среща девствения Хари (Хю Скинър), който я омайва с хита „Waterloo“, съпроводен с приятни танци и сценография. Всъщност един от свежите моменти във филма са появите на младите актьори, които изиграват добре познатите ни персонажи на младини – Джеръми Ървин като Сам, Джош Дилън – Бил, Джесика Кийнан Уин – Таня и Алекса Дейвис – Роузи. Друго приятно ново попълнение в каста е Анди Гарсия в ролята на сеньор Фернандо Сиенфуегос, управител на Villa Donna и голямата изгубена любов на персонажа, чиято поява беше най-очаквана във филма. Рекламната кампания достатъчно наблегна на участието на Шер, която ще видите в ролята на бабата на Софи – Руби Шеридън. Честно казано, бях много объркан от препарираното изражение и премрежения а ла напушен поглед, с които красеше екрана тя.

mama-mia-2-review-img07-20180624

Зазвучават големи хитове и те полазва един носталгичен гъдел. Зазвучават и по-неизвестни песни, които леко убиват настроението. На места връзката между действието и въвеждането към нова песен се къса и нещата се случват наготово (един от основните проблеми на жанра мюзикъл), което неизбежно оказва влияние върху разказа и той просто пропада.

И достигаме до проблем номер 1, който лесно дава обяснение на всички въпроси, ако имате усещане за някаква недостатъчност, гледайки „Mamma Mia! Отново заедно“. Отговорът ще получите с последната песен при появата на Мерил Стрийп (единствена сцена с нейно участие + песните към финалните надписи). Това е филм за Дона, но не можеш да го усетиш. Липсва. Проблемът е, че липсва сърцето на филма. Не, че не става за гледане – просто няма да имате причина да го помните дълго.

mama-mia-2-review-img05-20180624

коментари
 
Отговорете »

 
 • Катя
  2018-07-25 at 16:23

  Всъщност, много тъжен филм. Помен за Дона. Кой иска да гледа това след „Мамма миа“ 1?

  Отговор

  • Вили
   2018-07-25 at 22:32

   Феерия от цветове ,музика,танци , любими актьори и религията АББА…Гледах днес и се принесох преди 40 години когато усещах същите емоции гледайки АББА във филма за турнето им в Австралия за първи път…После още може би 10…15 пъти ?!!! Със сигурност ще гледам поне толкова и Мамма Миа 2 …Разбира се и Мамма Миа винаги ,при всяка възможност… АББА е музика за цял живот ,а този проект е техен.Страхотна тръпка беше да видя финното присъствие на Бени и Бьорн в два от епизодите…


 • UZUMAKI
  2018-07-25 at 16:38

  Еднакво много не искам дa гледам и двете части 😀

  Отговор

 • Milbo
  2018-07-27 at 04:09

  КИЧ
  Kitsch
  Китч
  কিচেন
  媚俗
  キッチュ

  Отговор

Коментирайте