Ако обичате, Transformers – направете път, ще се появят други гигантски роботи, които даже са с по-отдавнашна история от вас!

На Anime Expo 2018 двете компании – Legendary и японското анимационно студио Sunrise обявиха, че обединяват сили да продуцират пълнометражен филм, посветен на Gundam. В далечната 1979 се появява за първи път анимето „Mobile Suit Gundam”, което повежда след себе си продължения и различни spinoff-версии на сюжетните линии. И ако някой (все още) се съмнява в популярността на (каквито и да било) гигантски роботи, статистиката сочи, че към 2014 година приходите от франчайза „Gundam” са достигнали 80 милиарда йени годишно, като почти 19 милиарда са само от продажба на мърчандайзинг измишльотини – играчки и сувенири.

Оригиналното заглавие на рисуваната поредица е било „Freedom Fighter Gunboy”. Създателите й Йошиюки Томино и екипът от аниматори, наречени с колективния псевдоним Хаджиме Ятате, решават да използват последната сричка от freedom в комбинация и се получава Gundom, трансформирано впоследствие в Gundаm (като се предполага, че оръжейната мощ в костюмите е възможно да отблъсне противниците подобно на язовирна стена, която задържа водата). Повечето гигантски роботи Gundаm са хуманоидни, които се контролират от кабина на пилота, намираща се в тялото, а в главата са разположени камери, които предават информация за всичко наоколо. Каква точно е идеята за бъдещия игрален филм – това все още е „засекретена” информация, но не пречи междувременно да се запознаем с детайли от прес-рилийза на компаниите-създателки:

В оригиналната поредица „Gundam” действието се развива в Universal Century (Вселенският век) – ера, в която нарастващото население на земята принуждава хората да се разселят в колонии, разпръснати в космоса. В един момент емигрантите решават, че трябва да извоюват своята независимост от населението, останало на земята. Представени са трагичните последствия, които възникват от този конфликт, а междувременно главните герои порастват и възмъжават в среда, която не може да се нарече „най-здравословна”. Битките се водят от хора, които пилотират гигантски роботи, които фактически представляват подвижни костюми за убиване, и точно те стават супер популярни – и след любителите на рисуваните поредици, и сред няколко поколения непораснали момчета.

gundam-img02-20180706

Не че в Холивуд си нямат подобни „занимавки” – „трансформърс” се появяват на пазара през 1984, дълго преди Майкъл Бей да развихри екшън-пристрастията си на екрана; да не забравяме и филмите „Pacific Rim” (обичаме първия, на дел Торо!), както и „Power Rangers”, а Paramount имат проекти, в които се работи по „ROM the Spaceknight”, „Micronauts” и „M.A.S.K.”, така че играчките (трансформирани в екшън с гигантски финансови параметри) продължават да владеят ума и въображението на хиляди фенове в цял свят. Специално Gundam-историите са разказвани в аниме, манга, рисувани филми, видео игри, книги и има поредици играчки, които са пускани в продажба като мърчандайз; дори се очаква нов анимационен филм „Mobile Suit Gundam Narrative” да се появи в киносалоните в Япония през ноември 2018.

Никак не е случаен фактът, че Legendary и Sunrise са решили да реализират този общ проект, и макар да няма информация, свързана със сценарист или режисьор, както какъвто и да било намек за избор на актьори, интересът ни към Gundam ще гарантира и вашата информираност в момента, в който се появи нещо на хоризонта.

https://www.youtube.com/watch?v=rdZxHfUNmvY

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments