Apple подготвят сериал по „Бандити във времето“ на Тери Гилиъм

от на 2018-07-29
 

Доста неща се промениха от 2011 г., когато последно писахме за (както ни се струваше тогава) еретичната възможност фентъзи класиката „Бандити във времето“ („Time Bandits“) на Тери Гилиъм да се превърне в телевизионен сериал. Само за няколко години обаче, продукциите за малкия екран набраха такава сила и качество, че успешно се конкурират с (почти) всичко, което излиза в кината, а след поредици като „Fargo“, „Westworld“, „Hannibal“ и „Bates Motel“, идеята да се прави сериал по някой велик или любим наш филм не ни се струва токова скверна.

Предвид всичко това, посрещаме доста спокойно, че дори и с любопитство новината, че Apple, които продължават да трупат проекти (и те, като доста други компании, се ориентираха към оригиналното съдържание), ще правят сериал по „Бандити във времето“ на Гилиъм, различен от „семейно ориентираната“ версия, за която вече сме чували. С продукцията ще се нагърбят Anonymous Content, Paramount Television и Media Rights Capital, а Тери Гилиъм ще бъде изпълнителен продуцент, без обаче да има някакъв съществен творчески принос.

Когато писахме новината преди шест години, по адрес на липсата на Гилиъм в разработването на сериала, казахме че „като се замислим, по-добре да не се споменава, че…“, с което имахме предвид, че е по-добре името му да не бъде свързано с подобна умопомрачително лоша идея, която не може да бъде нищо друго, освен катастрофа. Сега казваме същото, но този път влагаме малко по-различен смисъл – а имено, че Гилиъм толкова отдавна не е правил нищо качествено (по всичко изглежда, че и пословичният „Човекът, който уби Дон Кихот“ няма да е изключение), че по-добре да не участва, за да може да се получи нещо наистина хубаво.

тери гилиъм

Тери Гилиъм

Знаем, че на доста хора ще им излязат пришки на задниците от подобно изказване, но това е положението – творчески Тери Гилиъм отдавна не е геният, когото познаваме, да не говорим, че има нужда и да си затваря устата, да си гледа в собствената паничка и да не коментира чужди проекти.

След това леко хейтърско отплесване, да кажем за финал, че засега няма никакви други подробности за сериала „Time Bandits“ – нито за творческия екип, нито за началото на продукцията, нито за премиерна дата. Разбира се, ще следим за развитие и с нетърпение чакаме да видим поне един от многото подготвяни проекти на Apple, за да видим с какви „production values“ ще бъдат – надяваме се да са като при HBO и Netflix, не като Syfy например.

Вижте сега как се прави различен трейлър на филм:

коментари
 
Отговорете »

 
 • NoNonsenseJoe
  2018-07-29 at 18:08

  „The Zero Theorem“ излезе през 2013 г. и е сред най-интелигентните филм правени в последните 10 години. Гилиъм не е за всеки.

  Отговор

 • 2018-07-29 at 19:40

  Наистина ли? Извинявай тогава!

  Отговор

 • 2018-07-29 at 20:20

  Дринов, ТИ си го писал, пич. Поеми си отговорността. Или се аргументирай, или си гледай в собствената паничка и не коментирай чужди проекти.

  Отговор

 • 2018-07-29 at 20:57

  Ти да не би да си се аргументирал? „The Zero Theorem“ не е тъпня, от която ти идва да си изтръгнеш ноктите, но е далеч от добрите филми на Гилиъм по всички параграфи. Изглежда като евтина имитация на филм на Гилиъм, с претенция за дълбочина. Уонаби филм. Добре че е Мелани Тиери да отвлича вниманието. А като се сетя колко го очаквах. :/

  Отговор

 • 2018-08-09 at 02:54

  „Уонаби филм.“ – Страхотен аргумент. „Уонаби“ дори не е дума. Не искам да си представям какви са „ноктите“ ти, за да се сравняваш с 86-годишна институция.

  Nominee
  Golden Lion Terry Gilliam
  Venice Film Festival 2013

  Отговор

 • 2018-08-09 at 07:23

  „Уонаби“ не е аргумент, а констатация. Виж твоят обаче, с „номинацията“, това е необоримо. Трррт!

  Отговор

 • NoNonsenseJoe
  2018-08-09 at 09:06

  wannabee is your shitty amateur opinion, ма мейт. Нямаш аргументи, конструктивен анализ и сравнение. Кое с кое сравняваш. По какви критерии. Имат ли сходни категории тези филми? Имаш само някакво слабо, просташко излияние по адрес на режисьор (който и да е той) излязло от задника ти. Без реална научна стойност. Как доказваш субективните си чувства? Ако се погледнеш за миг отстрани, би ти станало поне малко неудобно. Мастур-debator Дринов!

  Отговор

 • Porter
  2018-08-09 at 09:27

  Научна стойност на мнение за филм? Really? А SensitiveJoe какви точно аргументи, конструктивен анализ или сравнение дава, че да смятаме неговото мнение за нещо повече от функция на стомашно-чревния му тракт?

  Отговор

 • 2018-08-09 at 10:21

  Уот-евър-Джо, отдавна няма желание да водя спорове с такива като теб. Объркал съм се, филмът е велик, извинявай!

  Отговор

Коментирайте