Съвсем скоро Джона Хил ще се нареди сред множеството актьори, направили преход към (или поне пробвали се с) режисурата, а ако можем да съдим по първия трейлър на филма му „Mid90s“, ще е и сред тези, на които им се е получило успешно. И ако чувайки Джона Хил, веднага си представяте, че дебютът му ще е комедия, значи не познавате достатъчно добре филмографията му, в която присъстват и доста драматични (при това добри) роли. Защото „Mid90s“ е доста далеч от комедия.

Филмът е по сценарий на самия Хил и представлява история за порастване. Както подсказва заглавието, действието се развива през 90-те години на ХХ в., а в центъра на разказа е тринадесетгодишният Стиви, който прекарва лятото, опитвайки се да балансира между проблемите вкъщи и живота на улицата с новооткритите си приятели, с които се запознава на скейтърската площадка.

A24 представиха първия трейлър на „Mid90s“ (блокиран за нашата територия, за което получват една майна, нищо че са ни любимци), който, лично според нас, по чудесен начин разкрива атмосферата и естеството на филма. Вижте.

Въпреки формата на кадъра и факта, че филмът е сниман на 16 мм (а скейтборд епизодите на 8 мм), не оставаме с впечатление за някаква режисьорска претенция от страна на Джона Хил, която откриваме при дебютите на други негови колеги, които сякаш казват „вижте ме колко съм печен“. Даже напротив, смятаме, че всичко това е в чудесна служба на историята, която е колкото вечна, толкова и строго фиксирана във времето и тези похвати придобиват смисъл.

Малкият Съни Сулджич, когото сме виждали в „Убийството на свещения елен“ прави доста добро впечатление и също чудесно се вписва в историята. Същото можем да кажем и за винаги чудесния Лукас Хеджис (номиниран за „Оскар“ за „Манчестър край морето“). Радваме се, че останалите младежи са непознати – понякога това придава повече реализъм на историята, отколкото някакви „фенси“ режисьорски похвати.

Като цяло откриваме някаква искреност, която струи от „Mid90s“ и която определено ни грабва и със сигурност искаме да видим филма, още повече че в известна степен и ние се припознаваме в него – повече, отколкото в „Kids“ да речем, който Джона Хил цитира като вдъхновение. Не претендираме, че сме минали през подобно нещо, а че и ние сме били тийнейджъри през 90-те и наши си лични проблеми на порастването са свързани с епохата – отключва ни емоциите.

Май нещо прекалено изфилософствахме. Чакаме филма и това е. За финал ви оставяме с постера. Виж, той не сме сигурни, че ни допада.

плакат

Режисьор и сценарист на „Mid90s“ е Джона Хил („Кешбол“, „Вълкът от Уолстрийт“), а в ролите са Съни Сулджик, Лукас Хеджис, Катрин Уотърстън, Джерод Кармайкъл, Алекса Деми и др.

Премиерата е 19 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

    1. „Kids“ е абсолютен шедьовър. Много се усеща, че му е основно вдъхновение. Но съм сигурен, че и по Paranoid Park си пада Джона Хил 🙂

    2. Kids ми е мн. далече от шедьовър 🙁

    3. Хах, сигурен съм че си има някакъв чар. Едно е 95-та да е снимано, друго е да се опитваш да го докараш :D. Пък и щом е вдъхновил Хил (а той май и той идва хлапе от тоз период, мързи ме да чекна). Иначе по-рано гугълнъх и видях Росарио в тийн роличка (или поне в ранните й 20 :P).

    1. Догтаун бе! Да вкараш Догвил в разговор за тези филми е светотатство 😀 поне стилистическо 🙂

    2. това беше специален поздрав за теб, виж как се намери!