Последно писахме за предстоящ режисьорски проект на Роланд Емерих около премиерата на „Денят на независимостта: Нова заплаха”, когато се очакваше следващият му филм да е фантастичният „Moonfall“, който обаче така и не се осъществи (поне на този етап, може би просто е отложен, не сме наясно). Не сме сигурни дали финансовото разочарование, което се оказа безумно глупавият „Денят на независимостта: Нова заплаха“, е повлияло върху съдбата на „Moonfall“ или просто Емерих има нужда от промяна, но като че ли следващият му филм все пак няма да включва космически катастрофи, а исторически военни конфликти.

Става дума за екшъна „Midway“, чието действие ще се развива през Втората световна война и ще отразява Битката при атола Мидуей, която се състои на 4 юни 1942 година и е една от най-значителните морски битки в конфликта – повратен момент във войната в Тихия океан, в който флотът на САЩ побеждава обединения флот на Япония. Уди Харелсън ще играе адмирал Честър Нимиц, а Люк Евънс ще видим като авиатора Уейд МакКлъски, за който Нимиц казва, че собственоръчно е решил съдбата на американските военни сили в битката. Манди Мур също ще участва в „Midway“, но за нейната роля засега няма никаква информация.

Това няма да е първият опит на Роланд Емерих да снима нещо по-различно от летните хитове, с които е известен, но въпреки това „Midway“ ни изненада като тематика и сюжет. За съжаление, на този етап не виждаме нищо особено обещаващо, дори на ниво кастинг – фенове сме на Харелсън и винаги ще бъдем, но Мур никак не ни грабва, а Евънс ни е откровено неприятен и се съмняваме, че изведнъж ще ни изненада положително точно във филм на Емерих.

Е, и по-странни неща са се случвали, но не сме затаили дъх за „Midway“. Въпреки това нямаше как съвсем да пропуснем да го отразим и ако проектът не се разпадне (по всичко личи, че няма голяма опасност, финансирането и разпространителите са вече уредени), ще го следим с едно око и ще се включим отново поне с някой и друг трейлър, за да сте информирани какво предстои.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Няма да е сай-фай, но пак ще е тъпкан с таблоидно дигитално зрелище… how boring.

  2. Предпочитам зрелище пред невдъхновен напън за Оскар и претенции от рода “ ний дигиталну кину ни снимами, а си къпими лентътъ вечир“

  3. Аз предпочитам добри филми, независимо дали са със или без ефекти. Емерих не е правил качествени неща от над 20 години.

  4. Емерих ще направи добро зрелище на военна тематика, от Блехоук насам не съм гледал радващ военен филм. По спомен Патриота със Смел Гипсов беше много добро филмче, без да има претенциите на бай Нолю и имаше и КРЪВВВ, но без Цимерман.

  5. Не беше съвсем лош филма на бай Нолю, въпреки че приличаше малко на неовкусена манджа – някой беше забравил да сложи солта и пиперЯ.
    И от този не очаквам нещо кой знае какво. А и самата идея американци, по-точно евреите от Холивуд, да правят филми за ВСВ, е все едно педофил в детска градина.

  6. На „бай Нолю“, както го наричате, филмът е зрелище, повече от перфектно на техническо равнище (и тук не става дума само за ленти), и който поне грам е имал смислен досег с материята „кино“ няма как с чиста съвест да го отрече. Що се отнася до кръвта и червата, типични за доста военни филми – за мен Dunkirk даже почти не влиза в графата „военен филм“, жанрът много повече отива към съспенс/трилър, но в крайна сметка най-точното определение според мен е „филм на Нолан“. За по-кървав и относително скорошен военен филм, довят от Запада, бих подсетил за Hacksaw Ridge, който на мен лично ми допадна и считам за поредното доказателство колко стойностен режисьор е Мел Гибсън.

    А пък специално от Емерих може да се очаква нещо mindless, големият въпрос е дали ще е fun и поносимо, защото е напълно вярно, че човекът от много години не е правил нещо, което поне малко да си струва гледането (не говорим за Оскари, а просто да отидеш на кино и после да не ти се иска да прекараш шест-седем години обучение във Физическия или Математическия факултет на СУ, за да може после да изобретиш машина на времето и специално да се върнеш назад, за да накараш своето „аз“ от миналото да не дава десет лева за глупости). В крайна сметка, аз мисля, че най-вероятно ще се получи филм, пред който „Пърл Харбър“ на Бей да изглежда като егати шедьовъра. Тоест, блудкава мелодрама, на която е лепнат етикет „зрелище“ само защото се развива на фона на компютърно-генерирани военни действия.

  7. А твоят смислен досег с киното сигурно е замунда… Hacksaw Ridge е пълна пародия. Напомня ми на прастарите уестърни, в които един каубойски куршуН поваля поне по двама-трима индианеца наведнъж. Самата история е интересна, но изпълнението е нелепо. Най-голямата издънка в Гибсъновата кариера. Дори бай Нолювия напън изглежда впечатлителен пред него. И това, че последният е перфектен технически е безспорно, но това не го прави ДОСТАТЪЧНО добър и си остава просто една безсолна манджа.
    Най-добрите военни филми за последните поне две-три десетилетия са Letters from Iwo Jima и Flags of our Fathers. От хамериканското кино говоря… Иначе като цяло е Unsere Mütter, unsere Väter. Въпреки посредствената актьорска игра…