Хелън Мирън ще влезе в образа на руската императрица Екатерина Велика за HBO

от на 2018-07-23
 
хелън мирън и джейсън кларк

Хелън Мирън и Джейсън Кларк в кадър от „Winchester”.

Хелън Мирън и Джейсън Кларк обединяват усилията си да пресъздадат за HBO и Sky една история, която е толкова интересна и изпълнена с подробности от минали години, че леко се съмняваме в привлекателността на сюжета за по-широка аудитория. Става дума за поредица, посветена на най-влиятелната руска императрица Екатерина Велика – при няколко поколения, израснали с фентъзи приказки и екшън-поредици надали HBO могат да се надяват на сериозен рейтинг, но определено компанията заслужава адмирации за идеята и за постоянството, с което вървят към нейната реализация.

Сценарист на все още неозаглавения сериал, състоящ се от четири епизода, е Найджъл Уилямс („Elizabeth I”, „Wodehouse in Exile”), а за режисьор е ангажиран носителят на БАФТА и „Еми“ Филип Мартин („The Crown”). Във фокуса на разказа ще попаднат последните години от управлението на Екатерина Велика в края на XVIII век. Очевидно е, че на милейди Хелън Мирън се пада честта да облече обсипаните с богати украшения одежди на императрицата, докато Джейсън Кларк ще влезе в ролята на Григорий Потьомкин – военен командир, с когото Екатерина е имала „гореща” любовна афера, вследствие на което го превръща в свой фаворит и дългогодишен приятел. Двамата актьори вече са имали възможност да играят заедно – в хорър-филма „Winchester”, ала в случая с историческия епос тежестта и отговорностите са малко по-сериозни.

Ето как Deadline обобщават сюжета на поредицата:

В изпълнено със скандали и интриги време на сериозни конфликти, двамата се радват на уникално и всеотдайно приятелство, като преодоляват всички свои противници и заедно работят за създаването на една наистина модерна Русия.

Profile_portrait_of_Catherine_II_by_Fedor_Rokotov_(1763_Tretyakov_gallery)

Портрет на Екатерина Велика на Фьодор Рокотов

Екатерина Велика е легенда в световната история, управлявала като императрица Русия от 1762 до 1796 – тези 34 години са най-дългото време, в което държавата е управлявана от своя владетелка. Нейното време се характеризира със сериозна териториална експанзия, разцвет на културата и артистичния дух, ала сериозната бедност е най-важната характеристика на огромната част от населението на страната. Екатерина Велика е жена, която не се вписва в представите на своето време – интелигентна, безскрупулна, силна и истински наслаждаваща се на своята власт. Ролята е наистина страхотна и сме абсолютно убедени, че Хелън Мирън е точният избор на актриса за този персонаж, като вярваме в нейните изумителни хамелеонски способности и в неизменната й сила – да поднася изненади!

Мирън ще бъде и изпълнителен продуцент на поредицата, заедно с Филип Мартин, М. Томпсън („Woman in Gold”) от Origin Pictures и Чарли Патинсън („Elizabeth I”) от New Pictures. И двамата с Джейсън Кларк са доста ангажирани – буквално скачат от проект в проект, но ще очакваме с нетърпение сътрудничеството им на малкия екран в мисията за просвещаване на съвременната публика с епохално важни подробности от руската история. Узнаем ли детайли относно премиерата на сериала за Екатерина Велика – ще споделим.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Ralica
  2018-07-23 at 12:12

  Страхотна новина

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-07-23 at 13:51

  Важното е Джейсън Кларк да си свърши добре работата в „Pet Sematary“; за друго не ми пука особено от сегашните му проекти.

  Отговор

Коментирайте