Много отдавна или по-скоро от началото на „операционната” история „Top Gun” фигурира с продължението си в новинарския ни фийд. И след като преди около месец стана ясно, че снимките са започнали, а и Вал Килмър ще се включи като (доста улегнал) „Iceman”, преди няколко дни Variety и The Hollywood Reporter споделиха, че е намерен актьор, който да влезе в ролята на ученик на опитните пилоти – това ще бъде Майлс Телър.

Скептицизмът обаче не ни оставя на мира, защото първо, на младежите в момента надали им говори нещо „Top Gun” и най-вероятно биха се изкефили да видят Майлс Телър в нещо, което не е „предъвкане” на миналото. Второ, на улегналите киномани, за които „Топ Гън” беше велик култ, надали ще им се занимава с „продължение” на историята, в която – видите ли – Гъс има син и той се оказва протеже, стажант, „заек” или каквото си изберете на (вечно младия) Маверик. Вмъкваме ироничното определение в скобите, защото шантавият Том Круз не прави вече нищо друго, освен да се повтаря и да поддържа егото си (живо), като се пуйчи и перчи я в някоя „Невъзможна мисия”, я… в „Top Gun”.

Paramount и Skydance вероятно са финализирали изчисленията много внимателно, пък и не могат да изоставят наследството на Тони Скот – след като той имаше амбицията да направи прословутото продължение на собствения си хит, то те са длъжни да продължат делото с „Top Gun: Maverick”, 32 години след премиерата на оригинала. Режисьорските отговорности са прехвърлени на Джоузеф Козински („Забвение”, „TRON: Заветът”); Джери Брукхаймър продуцира (не сме се съмнявали!), а Харолд Фалтермейър ще пише още/нова музика.

Все още нямаме ясно усещане за нещата – вероятно Майлс Телър ще се справи блестящо със задачата си, подобно на много други роли, в които сме го гледали, но не изпитваме никакво вълнение. Сред „финалистите” за образа на сина на Гъс са бяха още Никълъс Холт („Х-мен: Апокалипсис”) и Глен Пауъл („Set It Up”). Много е възможно на решението да е повлиял донякъде и фактът, че Телър вече е работил с Козински по „Only the Brave”. А дали ще се впуснат в темата за пилотиране на дронове, вместо управление на реални самолети – според нас надали, но не можем да сме сигурни, все пак от мистър Круз и компания може да се очаква всичко.

Премиерата на „Top Gun: Maverick” е точно след година и очевидно дотогава ще има за какво да си говорим, затова сега ви оставяме с един вечен хит, пък вие ще решите как влияе той на неделното ви настроение…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. По принцип не съм против продължения, римейки (или каквото се сетите) или осъвременявне на историийте на класиките от 70-те или 80-те години на 20-ти век(или по ранни филми), превърнали се в легендарни, култови или филми шедьоври.
    Проблемът е друг обаче. Проблема се състои в това, че просто в последните 10-15 години нивото на Холивуд падна прекалено много и съответно качеството на филмите, и съответно постигнатите резултати(не във финансово изражение). Просто прекаленото комерсиализиране на историите, обличането им модернистично облекло не води до никъде. Другия основен проблем е липстата на въобръжение и смелост в подхода към качествени и иновативни истории, различни от старите, различни от досегашния модел на предлагане на продуктите, ако мога така да се изразя. Страхът от създаване на нещо ново, иновативно и оригинално е голям и затова се залага на старото и изпитано „още от същото“ смеляно по модерен начин и облечено в нови дрехи. Страхът от създаване и показване на нещо разлчино от наложените принципи икатегории в Холивуд. Разбира се в редки случай това работи. Но в много редки случай. Това се поражда и от факта, че основната цел е тяхното опростяване за по лесна смилаемост от масовата публика, която продължава с деградациявта си надолу. И за съжаление ще става още по зле. И от там идват проблемите на новите филми, който не могат да се доближат и на 10-15 % от нивото на оригиналите си. И после се питат, ама защо стана така. Еми така е, защото сме тъпаци, но ни е страх да си го признаем, защото хората ще ни смятата за тъпаци, който и без това ни смятат за такива.
    В този случай, както и в 99% от случайте се получава някаква боза, която уж да се зареса на публиката има тотално обратен ефект. И вече 10-15 години тези който създават филмите не могат да смелят този факт с мозъците си, че подходите им за реализиране на даден филм са тотално погрешни изхождайки от горните факти.
    Вие представяте ли си тоя филм, накрая каква боза ще излезе. не се и съмнявам в това. Да, най много ще е добър филм и толкоз. както например и римейка на друг култов филм. Шотландски боец. Проблемът е по скоро, не че има продължение или римейк, проблемът е, че новия филм разваля придобития статус на оригинала….
    Вие можете ли да си представите например един римейк на Одисеята? Или някой друг филм шедьовър на седмото изкуство. Защото аз не мога и не искам да си ги представям. Хо някой ден щом вече са се заиграли с класиките, ще се заиграят и с шедьоврите…..
    От всичко това ще пострадат само старите филми…