Има някои новини, които не сме сигурни в коя категория да ги причислим – към добрите, или към лошите. Често колебанието ни застига когато става дума за теми с прекалено силен емоционален заряд. Случаят с „Котките” („Cats”) на Андрю Лойд Уебър определено попада в тази категория не само защото това е една безспорно брилянтна музикална творба, но и защото интерпретацията й на сцена е наистина възхитителн. А когато един екип реши да пренесе магичния нощен свят на уникалните, неописуеми котки, за които разказва Т. С. Елиът, на кино… тогава нещата стават сериозни. Всички са наясно, че не е лесно да се намерят подходящите визия и гласове, съчетани в едно, но въпреки всичко Том Хупър, който се нае с предизвикателната задача, вече е „хвърлил око” на няколко имена.

Според информацията, споделена от The Wrap, екипът от „гениални” котки ще включва Дженифър Хъдсън (помните, че беше номинирана за „Оскар” за ролята си в „Dream Girls”, нали?); (недоразумението) Тейлър Суифт, която може и да е велика звезда, но песните й са последното нещо, което автора на тази новина би искал да чуе (дори след векове тишина на самотен остров!); Джеймс Корден, който се появява (често) в де що има мюзикъл, но не притежава впечатляващи гласови данни и по-добре да си гледа караокето и късното шоу, както и прекрасния, възхитителен и единствен сър Иън Макелън  (когото някои от нас ще видят на живо през есента в „Крал Лир” на лондонска сцена!).

Знаем, че Хупър е майстор и ценител – доказа го с „Речта на краля” и „Клетниците”. В момента е ангажиран с началото на поредицата „Тъмните му материи” по Филип Пулман, но след като се задълбочава и в котешките дела, май няма да бъде режисьор на повече от една-две (пилотни) серии. Вярваме му и се надяваме, че е наясно какво точно иска да направи от „Котките”, защото би било жалко да се пропусне шанс за прекрасна адаптация по култовата история/мюзикъл. За момента сме изпълнени със сериозен скептицизъм по отношение на споменатите актьори, защото Джеймс Корден не го виждаме в роля, различна от тази на лакомника Бастъфър Джоунс; ако на Дженифър Хъдсън връчат да пее Гризабела, ще трябва да се мери с Илейн Пейдж и Барбра Стрейзънд – което е съвсем възможно и даже препоръчително пред алтернативата тази роля да поеме Тейлър Суифт! На русата кипра най-много биха й отивали персонажите на Бомбалурина или Деметра – мацките, които въздишат по майстора на престъпленията Макавити, но ще трябва да й изберат и достойна партньорка с цел дует. О, и знаем точно в кой образ ще влезе сър Иън Макелън  – на Аспарагъс, театралния котарак! Само дано не окепазят с нещо този любим мюзикъл!

Не си правим илюзии – по същия начин щяхме да мръщим вежди скептично и преди 2004 година, когато Джоуел Шумахер е „ухажвал” Джерард Бътлър, Ейми Росъм и Патрик Уилсън, за да изпеят на екран епохалния „Фантомът на операта”, но… тогава нямаше Операция кино, а след това се оказа, че триото се справя доста прилично с тази сериозна музикална задача. Храним надежди, че и „Котките” на Том Хупър, ще бъде добър, за определение като „прекрасен” в момента нямаме (визуални и аудио) основания.

Адаптацията на мюзикъла за кино е дело на Лий Хол („Billy Elliot”). Въобще няма яснота кога може да се очаква излизането на екран на „Котките” („Cats”), но ако снимките започнат (според слуховете) по някое време през 2018, то защо да не очакваме да видим филма по Коледа догодина? Crossing fingers!

Ето и един поздрав с откъс от най-популярната телевизионна версия на мюзикъла, изпипана (почти) до съвършенство – на Вашето внимание любопитния чаровник Ръм-Тъм-Тъгър…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *