Романът „Буик 8“ на Стивън Кинг ще бъде адаптиран за големия екран

от на 2018-07-26
 

Времето, наред със своята способност да се изнизва неусетно, носи преди всичко нестихваща съвкупност от трепетни настроения, докарващи понякога до откровена лудост. Носталгия по станалото. Нервност по ставащото. И нетърпение за предстоящото. През 1965 г. Боб Дилън пуска песента си „From a Buick 8“. През 2002 г. Холи Бери стана първата чернокожа актриса, спечелила „Оскар“ за най-добра женска роля, когато „Лило и Стич“ бе пуснат по кината, „Хари Потър и стаята на тайните“ шеметно поведе боксофиса, а „Властелинът на пръстените: Двете кули“ заедно с „Междузвездни войни: Епизод II – Kлонираните атакуват“ и „Спайдър-мен“ се превърнаха в едни от най-успешните филми, в света на литературата също се случи нещо. През 2002 г. бе публикуван и 46-тият роман на легендарния хорър майстор Стивън Кинг, носещ името „Буик 8“. 16 години по-късно, след много над 46-филмови и телевизионни адаптации на негови произведения, иде ред и на „Буик 8“ да се отправи към екрана.

Интересът към екранизации на творчеството на Стивън Кинг е лесно обясним – многомилионните почитатели, автентичният стил, задълбочеността и сложността на действието и героите, правдоподобността на историите, няма как да не привлекат дори и липсващите сетива на продуценти, режисьори и сценаристи. Макар и често очакванията да се разминават с направеното, рискът не е предпоставка за отказ. Лошо е, когато основният мотив са финансовите постъпления. В последно време успехът на „То“ от 2017 г. е и една от причините в следващите години да видим още от обичния ни мрачен свят на Кинг в затъмнените киносалони. Предстои и втората част на „То“, който вече се снима в Торонто, както и „Гробище за домашни любимци“. Задава се и „Доктор Сън“ (продължението на „Сиянието“), „Томичукалата“, „Подпалвачката“, „Талисманът“, „Дългата разходка“…

уилям брент бел

Уилям Брент Бел

Повод за известно притеснение в успешното реализиране на адаптацията на „Буик 8“ е и избраният от Ashok Amritraj’s Hyde Park Entertainment режисьор и сценарист – Уилям Брент Бел, работил и върху псевдодокументалния нискобюджетен хорър „The Devil Inside“, както и „The Boy“. Но да не прибързваме със заключенията.

Донякъде очаквано това не е първият опит „Буик 8“ да бъде екранизирана. През 2005 г. се обяви информация, че починалият през миналата година и легенда в жанра Джордж Ромеро се заема с тази задача. Самият Кинг тогава заявява, че е много развълнуван от това. Впоследствие друга хорър легенда, починала през 2017 г. – Тоби Хупър, поема щафетата, но поради финансови проблеми проектът така и не се осъществява.

Книгата не е сред най-известните и познати на аудиторията произведения на автора, но както е тръгнало, май всичко написано от него ще види свят на екрана. Действието на романа се развива в малко градче в Пенсилвания, където местната полиция от над 20 години пази мистериозен буик „Роудмастър“. Когато градът започва да бъде измъчван от странни и свръхестествени събития, се оказва, че буикът не е точно кола, а врата към друго измерение.

Ето и официалния синопсис от българското издание на романа:

Роман за човешкото любопитство към непознатото и необяснимото; за реакцията на един младеж на „нещото“, появило се няколко години, преди баща му да загине при нелеп инцидент. „Нещото“ е буик „Роудмастър“ и около него витае мистерия.

Западна Пенсилвания, 1979. Непознат мъж изоставя буика на бензиностанция и безследно изчезва. Пътните полицаи закарват на буксир „осиротялата“ кола в склад Б в местното управление, а когато започват да я разглеждат… зяпват от изненада.

Двигател има, само че нищо не му е наред.

Буикът е бутафорен, но… как тогава е стигнал до бензиностанцията?

През двайсетината години, последвали този ден, всеки, влязъл в склад Б., усеща надигането на страховита вълна, интуитивно долавя невидимото присъствие на нещо отвратително и ужасяващо.

Всъщност ужасите не остават само въображаеми. Накрая са съвсем реални.

От време на време в склада проблясват ослепителни мълнии, чува се зловещо бучене, температурата рязко спада, земята се разтриса… Всички си дават сметка, че буикът е много, много опасен, но упорито пазят в тайна съществуването му.

През есента на 2001 осемнайсетгодишният Нед, син на загиналия полицай Уилкокс, започва да идва в участъка, готов да се захване дори с най-неблагодарната работа. Скоро той става член на семейството на хората със сиви униформи. И те го посвещават в тайната… която скоро ще оживее в склад Б.

Друга книга на автора с подобна тематика (считана от някои за предшественика на „Буик 8“) – „Кристин“ – също има своя филмова версия под режисурата на Джон Карпентър („Нещото“, „Хелоуин“) и сценарий от Бил Филипс.

Информация за актьорския състав или премиерната дата все още няма, но ще следим.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте