Тъкмо се бяхме зарадвали, че „The Man Who Killed Don Quixote” на режисьора Тери Гилиъм изглеждаше, че е прескочил кризисния трап около неговата повече от 20-годишна реализация, след като успя да освети киносалоните в Кан. Гилиъм спечели предишната съдебна битка и показа филма във Франция преди месец. Вчера, везните се наклониха яростно в другата посока – Пауло Бранко, някогашен продуцент на филма, получи авторските права на „The Man Who Killed Don Quixote”. Решението е на Парижкия съд и е резултат от обжалване, внесено от Бранко. И така перките на вятърните мелници се превърнаха наистина в едни много дълги ръце на великани. Надеждата умира, разбира се, последна и са възможни все още обрати. Но спорът се превръща в рецидив, невиждан на толкова високо ниво.

Битката между Гилиъм и Бранко е в движение вече от около 18 месеца. Според последното съдебно решение Тери Гилиъм трябва да изплати 10 000 евро на Alfama Films – компанията на някогашния продуцент на филма. Отсъденото значи, че пълните права на филма вече принадлежат на Бранко, а мимолетната победа на Гилиъм, която му даде свободата да го представи в Кан и във френските киносалони, в момента е напълно без значение. Пред Screen Daily, Бранко сподели:

Решението на съда гарантира авторските права на Alfama над филма. Всяка прожекция до момента е изцяло нелегална и без одобрението на Alfama films. Ще продължим да търсим загубите си, и то с лихва, от всички хора, които са замесени в тази незаконна продукция, всички съучастници в тази нелегална експлоатация. Държим всички отговорни.

Под „всички” Бранко има предвид не само Гилиъм, но и продуцентите на филма – Kinology. Всички, които са го подкрепили, дистрибуторите във Франция и в Кан. той добавя:

Филмът принадлежи изцяло на Alfama. Той е направен нелегално. Това е първият случай, в който виждам толкова много хора, заели се с мисията да осъществят филм, без да имат правата за него. Уникален случай.

Малко преди премиерата на „The Man Who Killed Don Quixote“ в Кан, Пиер Лескюр, президент на фестивала, бе подписал лично изявление пред пресата, в което заклеймява методите и намеренията на Бранко. От лагера на Гилиъм още не са коментирали резултата от делото и думите на Бранко. Би било страшно жалко един толкова чакан филм да се хвърли в забвение поради съдебни страсти. Ситуацията е много завързана. Със сигурност Бранко има правото да си търси правата, но въпреки всичко, това е филм на Гилиъм и доколкото познаваме британския бунтар, това няма да е краят.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *