Продължението на „Сиянието“ „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“) е само една от многото очаквани екранизации по Стивън Кинг, които Холивуд подготвя в момента, но покрай развитието на някои от останалите заглавия бяхме останали с впечатление, че може да е останала на по-заден план – все пак не сме имали повод да пишем за проекта от началото на годината, когато за режисьор официално беше обявен Майк Фланаган („Oculus“, „Hush“, „Gerald’s Game“). Сега обаче разбираме, че Warner Bros. въобще не се бавят, работят по „Доктор Сън“ и се надяват премиерата на филма да е 24 януари 2020.

Това означава, че е време да започнат да оформят кастинга си и започват с една чудесна новина на този фронт – Юън Макгрегър ще играе главната роля на Дани Торънс, който вече е пораснал и се бори с алкохолизма и свръхестествените си способности. Ако искате да научите повече за сюжета на „Доктор Сън“, по-долу е официалният синопсис на българското издание на романа, но засега за нас е достатъчно да знаем, че главната роля в екранизацията ще е поверена на актьор като Макгрегър.

Разбира се, Майк Фланаган и Юън Макгрегър не звучи съвсем като Станли Кубрик и Джак Никълсън… но не сме и очаквали втори „Сиянието“. Ясно е, че „Доктор Сън“ няма дори да се доближи до култовия шедьовър на Кубрик, но ако трябва да сме честни, романът също е далеч от класиката. За нас ще е достатъчно да получим приятна екранизация с кадърен режисьор и добри актьори, а засега точно това се очертава.

Ще ви държим в течение с развитието на проекта, а ето го и официалния синопсис на българското издание на „Доктор Сън“ от „Плеяда“:

Хотел „Панорама“ отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението (дали само то?) го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимните алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба – озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела“ – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще ѝ помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

Както споменахме, очаква се премиерата на „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“) да е 24 януари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *