Няма какво да се заблуждаваме, че някой ще надмине Дейвид Финчър в каквото и да е отношение с продължението на „Мъжете, които мразеха жените“ „Онова, което не ме убива” („The Girl in the Spider’s Web“). Все още ми е трудно да преглътна горчивината, че не той ще бъде негов режисьор, както и че няма да се насладим отново на изпълненията на Руни Мара и Даниел Крейг, но е нужно примирение и в някаква степен има успокоение заради обещаващия каст, който е спретнал режисьорът Феде Алварес.

Ще върна набързо лентата назад, за да си припомним най-важното по темата: всичко започва, когато през 2005 на бял свят се появява първата книга от трилогията „Милениум“ – „Män som hatar kvinnor“ („Men Who Hate Women“), но по-известна с английското си заглавие „The Girl with the Dragon Tattoo“. Другите две части са „The Girl Who Played with Fire“ (2006) и „The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest“. 10 години по-късно излиза книга номер 4 „That Which Does Not Kill Us“ („The Girl in the Spider’s Web“), а през 2017-та – „The Man Who Hunted his Shadow“ („The Girl Who Takes an Eye for an Eye“). Важно е да се отбележи, че автор на последните две книги не е Стиг Ларшон, а Давид Лагеркранц.

Историята на Лисбет Саландер навлиза в света на киното с първата си шведска екранизация с режисьори Нилс Ардел Оплев и Даниел Алфредсон. Първа в кожата ѝ влиза Нуми Рапас. Две години по-късно Руни Мара се сдобива с номинация за „Оскар“ за най-добра актриса за същата роля. Роля, която заковава под вещата режисура на Дейвид Финчър.

Сега, 7 години по-късно, ни очаква нов филм по четвъртата книга, с режисьор Феде Алварес. Както вече споменах и както сме отбелязвали преди, кастът е обещаващ – Саландер е Клер Фой, която спечели „Златен глобус“ за ролята си на кралица Елизабет II в „The Crown“. Вместо Крейг като журналиста Микаел Блумквист ще видим шведския актьор Сверир Гуднасон. Силвия Хукс („Блейд Рънър 2049“) ще видим като Камила, злата сестра близначка на Лисбет. Останалите познати имена са Клаес Банг и Камерън Бритън, който стана любимец на мнозина с ролята си на серийния убиец Ед Кемпър в крими сериала на Финчър „Mindhunter“.

Днес беше пуснат първия официален трейлър, а като бонус и първия международен трейлър. Вижте:

Душата ми се раздира от въодушевление и колебание. От една страна определено има неща, които ми допадат. Например визията и сцената, в която Лисбет раздава правосъдие в дома на провинилия се господин. Както и последните секунди от трейлъра, които ме карат да се надявам, че умело ще ни въвлекат в ужаса и насилието, с които е пропит първоизточникът:

the girl in the spider web

От друга страна в съзнанието ми изниква „Снежния човек” с Фасбендер, който на ниво трейлър изглеждаше добре, като динамика и визия също, а в самия филм всичко това потресаващо отсъстваше. Дали лъха на студено единствено защото действието се развива в Швеция, ще разберем на 9-ти ноември. По отношение на Фой, трейлърът загатва нещо любопитно. Но в главата ми продължава да кънти името Финчър. Обожавам неговия филм.

Ето и официалния синопсис на издателство „Колибри“, постер и няколко снимки:

За да оцелее, вестник „Милениум“ отчаяно се нуждае от финансова инжекция. За да спаси вестника, журналистът Микаел Блумквист отчаяно се нуждае от история. И тя се появява късно една вечер след телефонно обаждане. В нея са замесени американската Агенция за национална сигурност, американската компютърна компания „Солифон“ и руската мафия в противоборство с шведския топ изследовател Франс Балдер, разработил алгоритъм за създаване на изкуствен интелект, малкият му син аутист Аугуст, момче с изключителни дарби, служителите от шведската полиция Ян Бублански и Соня Мудиг, специалиста по ИТ-сигурност Ед Нийдъм, младоците от Републиката на хакерите с колоритни имена като Чумата, Боб Песа, Маца… И най-вече с добре познатата ни от трилогията на Стиг Ларшон суперхакерка Лисбет Саландер с прякор Осата. Появява се и един призрак от миналото – нейната сестра близначка Камила, с която я свързва дълбока омраза. За да се сдобият с най-новите компютърни технологии, които биха им донесли огромни печалби, киберпрестъпниците не се спират пред нищо, дори пред убийство. Докато не се сблъскват с таланта на Аугуст и с гения на Лисбет. Лисбет, момичето, преминало през ада и продължило напред, младата жена, за която важи прочутата фраза на Ницше: „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен”.

girl-in-the-spider-web-img03-20180608 girl-in-the-spider-web-claire-foy-20180608 плакат

Режисьор на „Онова, което не ме убива” („The Girl in the Spider’s Web“) е Феде Алварес („Evil Dead“, „Don’t Breathe“), Стивън Найт е адаптирал романа на Давид Лагеркранц, а в ролите ще видим Клер Фой, Сверир Гуднасон, Силвия Хукс, Клаес Банг и Камерън Бритън.

Премиерата е на 9 ноември 2018 г.

Remember the Windows XP operating system? You can work with it online at GeekPrank.com and trick your friends.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

  1. Извънредно… никакво. Пак стои малко по-добре от скучните и безстилни шведски филми по темата, но е ужасно далеч от Финчъровото ниво.

  2. Малко ми се престарава тая Фой сякаш. Ама като си спомниш Рунката как да е инак. Ше видим кво са сглобили, малко ми е „мех“ за ся.

  3. Като за първи трейлър е добре. Финчър сигурно е искал повече пари за бюджет и са го отрязали.

  4. Тя защо говори така ?
    Хубаво е арогантен гъз да си го получи – но от видяното не става съвсем ясно дали тя ще ни убеди – – –
    …Шведските филми не бяха скучни …даже напротив.

  5. Определено Нуми Рапас и Руни Мара бяха супер,но като видях Клеър се отказах да го гледам