A Discovery of Witches” е първата книга от фентъзи-историческата трилогия „All Souls” на Дебора Харкнес, продадена в повече от 3,5 милиона копия по целия свят. Трилогията разкрива свят на вещици, вампири и други фантастични същества, които живеят под прикритие в нашия свят. Филмовите права се държат от Warner Bros вече 8 години, но проектът продължава да е в development hell, което позволява на английският телевизионен канал Sky да направи собствена адаптация с Териса Палмър („Възражение по съвест”) и Матю Гуд („Даунтън Аби“) в главните роли. Вижте първия трейлър:

За да бъдем честни, някои аспекти на този трейлър сериозно ни притесняват, започвайки най-вече с наблягането на „забранената” любовна история между вещицата Даяна Бишъп (Палмър) и 1500-годишния намусен вампир Матю Клеърмонт (Гуд). Тази игра вече сме я играли и със „Здрач”, и с всякакви други тийн-романси за забранена любов и мистериозни секси безсмъртници. Освен това по никакъв начин не ни прави впечатление от трейлъра героинята на Палмър да е независимата жена със собствени сили и контрол върху живота си, каквато е описана в книгите.

От друга страна се надяваме създателите да са наблегнали повече върху аспектите от оригиналния материал, които са спечелили сериозен успех сред литературните критици, като например дълбокия исторически реализъм, който авторката е вкарала. Интересно ни беше да научим, че Дебора Харкнес по професия е историк, специализирала се в изследване на историческите извори за алхимия и окултизъм. Също така, чисто визуално трейлърът ни изглежда много добре, което всъщност вече не ни изненадва, когато става въпрос за престижна британска телевизия – продукциите винаги са с много високо качество.

Ето го и официалния синопсис на романа:

Даяна Бишъп, професор по история в Оксфорд, добива достъп до отдавна забравен ръкопис и е принудена да приеме магическата си същност, от която е бягала години наред. С помощта на мистериозния вампир Матю Клеърмонт, тя ще опита да разкрие тайните на ръкописа.

Стига шоурънърите, начело с Кейт Брук („Mr Selfridge“), чието дело е и адаптираният сценарий, да са наблегнали на изграждането на света и интересното изследване на героите, а не на драматизма около това кой с кого трябва и не трябва да си ляга, смятаме, че има потенциал за една приятна фантастика на малкия екран.

A Discovery of Witches” ще тръгне по английския канал Sky One по-късно тази година, като засега няма яснота за международното разпространение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *