DUMBO

Историята на този малък чаровник започва отдавна. В края на 30-те години Хелън Аберсън пише една малка детска приказка, илюстрирана от Харолд Пърл, като двамата създават прототип на една нова играчка, така наречената „Roll-a-Book”, която разкрива сюжета на принципа на панорамата. В този вид „Dumbo” се появява за първи път пред очите на Уолт Дисни през 1939 година благодарение на шефа на мърчандайз отдела в компанията Кей Кеймън. Ръководството харесва историята и си осигурява правата върху нея, като сюжетът е връчен за обогатяване и развитие на Дик Хюмър и Джо Грант. До онзи момент са се появили на екран точно три рисувани филма на компанията, като само „Снежанка и седемте джуджета” се е представил добре като боксофис резултати, а „Пинокио” и особено разточително скъпата „Фантазия” се оказват сериозен провал, най-вече поради Втората световна война. Финансовите проблеми на студиото са причина „Dumbo” да бъде замислян като нискобюджетен проект с цел попълване на загубите и връщане стабилността на компанията. Така и се оказва в действителност – „Dumbo” е най-успешният филм на Disney през 40-те години па ХХ век, като направата му струва 950 000 долара тогава (или 15 810 000 долара днес), а приходите възлизат на 1 600 000 долара (26 620 000 долара днес). Филмът печели „Оскар“ за оригинална музика и е пускан отново на екран през 1949, 1959, 1972 и 1976 година.

Съвсем логичен ход на Disney е, предвид сериозната тенденция да се „оживяват” класически анимации, да обърнат взор към началото на собствената си история. Проектът за нова версия на „Дъмбо” е анонсиран през лятото на 2014, а ето че Тим Бъртън вече е във фаза постпродукция и има готовност да покаже колко чаровен и гушкав ще изглежда малкият анимиран сладур. Първоначалната история може и да е инфантилна и предназначена за забавления на деца, но в ХХ век „Къщата на Мишката” не може да си позволи друго, освен сериозно развита сюжетна линия, с интересни герои, взаимоотношения и поне няколко обрата. Ще се радваме скоро да видим и повече кадри, а сега е време за тийзър трейлъра на филма.

Усещането е наистина приказно – признаваме си, изпитвахме сериозни резерви по отношение и на историята, и на реализирането ѝ на голям екран от Бъртън. Не защото не вярваме във възможностите му, а защото в последните години той ни поднася (предимно) разочарования. С атмосферата, която предлагат тези няколко кадъра, се върнахме в 2003 година и неговата „Голяма риба” и макар асоциации с други творби на режисьора да не правят добра услуга на (който и да било) бъдещ филм, у нас постепенно се възражда оптимистичното предположение, че ще имаме шанс да видим онзи Тим Бъртън, когото познаваме и обичаме заради толкова много култови филми! И от малкото кадри, в които можем да зърнем малкия слончо, той изглежда супер готин и съвсем не изкуствен – надяваме се това усещане да не ни напуска и след като видим целия филм. За онези, които не си спомнят подробностите от анимационната версия на историята, предлагаме синопсис на новия, игрален „Дъмбо”:

Холт е звезда на цирковия манеж, но животът му е преобърнат с главата надолу, след като се връща от фронта на Втората световна война. Собственикът на малък цирк Макс Медичи го ангажира да се грижи за едно новородено слонче, чиито огромни уши го правят обект на сериозни подигравки. В един момент обаче синът и дъщерята на Холт откриват, че ушите на Дъмбо му помагат да лети. Тогава се намесват предприемачът-мениджър В. А. Вандемиър и акробатката Колет Мърчант, които имат намерение да превърнат малкото слонче в истинска звезда…

Тим Бъртън осигурява атмосферата на този филм, като ролята на Холт е поверена на Колин Фарел (очакваме с нетърпение да го видим и в този образ на грижовен, мил баща), Дани ДеВито е собственикът на малкия цирк, в управлението на който се намесва сериозно предприемачът (и вероятно злодей), Ева Грийн е в ролята на французойката-майсторка по въздушна акробатика Колет, а самият Майкъл Кийтън ще се превърне във Вандемиър, от когото тепърва ще разберем какво може да се очаква. Сценарист на тази Disney авантюра е Ерън Крюгер („Трансформърс”), а продуцент – Джъстин Спрингър („Tron: Заветът”).

Премиерата на „Дъмбо” се очаква на 29 март 2019 година, а ние ще очакваме още новини от цирковия манеж на мистър Бъртън – с надежда за славно негово завръщане…

01_FW_DomTeaser_1Sht

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Нямам търпение ! Филмът ще е супер ! Радвам се ,че съм част от него и че се докоснах до работата на такива професионалисти ! ❤?

  2. Това е анимацията на Дисни,която ме разрева.Шедьовър на киноизкуството,откъдето и да го погледнеш.Дъмбо е трогателен,чаровен,красив филм, който определено те завладява.Странното е че никога не е издаван за българският пазар,но пък една от британските версии на двд има и бг субтитри-купих си я от Амазон.Ако някой ме попита да му дам пример за това къде се крие очарованието на киноизкуството ще му посоча Дъмбо.

  3. Абе не са ли му прекалено големи ушите или това е за да може да лети?