От понеделник до петък аз и вие сме в офиса. Тракаме по клавиатури, пълним пластмасови чашки от автомати за вода и се радваме като деца, когато дойде уикендът. Ние сме средната класа! Монотонността на битието и физическата сигурност обаче не са нито порок, нито даденост, а лукс. Независимо дали сме политически активни или политически безхаберни, дали обичаме конспиративните теории или вярваме в еднорози, фактите са тук, за да останат: светът е тъмно и безмилостно място.

Именно невъобразимата жестокост е в центъра на вече официално превърналия се във франчайз „Сикарио“. Това, което нарко картелите причиняват на враговете си, може да накара и най-отявления религиозен фанатик да забрави своя бог. Още в първия филм на Дени Вилньов видяхме как онези, борещи се с тях обаче, са не по-малко безкомпромисни и отвръщат на удара с цялата мощ на хладнокръвието си. Агентът на ЦРУ Мат Грейнър (Джош Бролин) и външният наемник Алехандро Гилис (Бенисио дел Торо) заобикаляха забрани, служиха си с лъжи, мъчения и политика, и използваха прекомерно праволинейната агентка на ФБР Кейт Мейсър (Емили Блънт), за да стигнат до крайната си цел. „Изглеждаш като малко момиче, когато си изплашена“, каза Гилис на Кейт, докато я принуждаваше да подпише документ, според който операцията е следвала всички правила.

сикарио 2

Време е за „Сикарио 2: Солдадо“, където дори условни правила няма, а изплашено малко момиче ще даде възможност на Алехандро Гилис да се реабилитира.

Мексиканските картели знаят какво правят и как да го правят. Динамичните времена изискват динамични пазарни стратегии и освен кокаин, през границата са прекарвани нелегални емигранти и, по всичко изглежда, терористи. Супермаркет в Канзас сити е взривен от група мъже, чието влизане в САЩ американските власти подозират е осъществено именно от картелите. Президентът решава да включи нарко групировките в списъка на терористичните организации, което ще увеличи неколкократно начините за справяне с тях. Планът този път е да се разпали война между мексиканските картели, за да свършат сами черната работа. Средството е Изабела Рейес – дъщерята на наркобарона Карлос Рейес, убил семейството на Гилис. Мексиканското правителство обаче разбира кой всъщност стои зад отвличането и операцията трябва да бъде прекратена. Гилис отказва да убие момичето, а Грейнър тръгва след него.

джош бролин

Приятелски съвет: Ако искате максимално да се насладите на „Сикарио 2: Солдадо“ – а със сигурност има какво да ви хареса – отърсете се от горещото желание този втори филм да бъде като първия. Всички знаем, че „Сикарио“ беше изключително успешен, защото, също като героите си, не играеше по правилата. Това съвсем не означава, че по-стандартната структура е оксиморон на качествения разказ. Тейлър Шеридан („Wind River“,„Сикарио“,„Hell or High Water“), който е автор и на този сценарий, смело увеличава мащаба и ни разхожда из няколко континента, докато връзките между многото престъпни слоеве станат ясни, за да ни отведе отново на границата САЩ – Мексико. Да, точно както обещаваше трейлърът, темпото е доста по-бързо, екшънът е повече и формулата „въоръжени до зъбите мъжаги раздават правосъдие, докато изглеждат cool“ е по-приложима. Както от самото обявяване на новия проект се знаеше, героинята на Емили Блънт не е сред действащите лица, което разбираемо променя цялостния тон. Вече не виждаме частици от истината тук-там, защото не гледаме през нейните очи. Зрителят е обективният наблюдател, на когото не е спестена нито една бруталност или цинична реплика. Самият Шеридан сподели преди време, че иска вторият филм да се фокусира върху това как биха действали Гилис и Грейнър без зоркия, неодобрителен поглед на доброто ченге.

бенисио дел торо

Ако въпреки всичко, завоят към по-конвенционалното би разбил крехкото ви, преливащо от любов към качественото кино сърце, не го гледайте. Но нека, като жена, която не твърди, че е ревностен почитател на екшън и екшън-трилър жанровете, все пак кажа, че това не ми попречи. Говорим за сценарист, който знае какво прави и умело редува яростни престрелки с епизоди на дълбок, напрегнат психологизъм. В откровен разговор с тийнейджъра Мигел, който ще помага в трафика на хора, защото има американски паспорт, един от ръководителите на трансграничната контрабанда разказва за езерото в дома си. Обяснява му как вътре има риби с разнообразни цветове и размери, а най-дебелата нарича Дядо Коледа. Мигел се усмихва по детски на смешното име. „Ако някой ме предаде“ продължава мексиканецът, „нарязвам майка му на парчета и храня Дядо Коледа с нея“. От усмивката на младия трафикант няма и следа.

Може би основната причина да се влюбите в „Сикарио“ е била режисурата на Дени Вилньов. Тогава можете да бъдете (сравнително) спокойни, защото режисьорът Стефано Солима („Suburra”, „ACAB – All Cops Are Bastards“) е направил всичко възможно да запази визуалния стил на канадеца, за което му помага полският майстор на камерата Дариус Волски („Мексиканецът“, „Прометей“, „Марсианецът“, „Всичките пари на света“). Отново присъстват величествени кадри в пустинята, а смразяващата мощ на американската армия (чудовищни бронирани джипове, хеликоптери и огромни военни бази) създава тягостна атмосфера на обреченост. Исландската челистка и композиторка Хилдур Гуднадотир стои зад музиката, след като вече е работила съвместно с покойния Йохан Йохансон по саундтрака на „Сикарио“. Освен че са били близки приятели, Гуднадотир определя Йохансон като музикалната си сродна душа, така че почитателите на оригиналната музика със сигурност ще останат доволни.

sicario-2-review-img04-20180628

Героите на дел Торо и Бролин категорично претърпяват развитие и е интересно да видим човешката им страна. Най-вероятно една от по-смислените дискусии за цялостната правдоподобност на „Сикарио 2: Солдадо“ ще произлезе именно от новите пластове, добавени към двата персонажа. В някои моменти човечността, която проявяват, стои неестествено и прилича на мързеливо, макар и ефективно средство да ни станат по-симпатични (все пак след като Блънт отсъства няма на кого да съчувстваме, а това често е проблем). Едва ли можем да забравим как Гилис безмилостно елиминира нарко лорда Фаусто Алакрон, жена му и двете им деца, докато вечеряха, а сега рискува живота си, за да спаси дъщерята на Рейес. Може би е преосмислил ценностите си, може би времето е намалило омразата му, а може би така е по-вълнуващо за тези в киносалоните. Всеки сам преценява.

Едва ли дори заклетите оптимисти хранеха илюзии, че „Сикарио“ ще бъде надминат. „Сикарио 2: Солдадо“ обаче няма претенциите да се съревновава. Той е завършена история, която може да съществува самостоятелно. Дори Вилньов заяви преди дни, че продължението на Стефано Солима е „майсторско“. Продуцентът Трент Лъкинбил пък потвърди, че Шеридан има идеи да върне героинята на Блънт за третата част, въпреки че сценарият още не е готов.

джош бролин и бенисио дел торо

При всички положения можем да твърдим, че чудовищният свят на търговията с наркотици и животи е обрисуван еднакво съвършено и в двете части. Когато менторът на младия Мигел му дава инструкции как да прекарва мигрантите през границата, казва, че те не са хора, а овце и трябва да се отнася с тях като с такива. В друга сцена петнайсет-шестнайсет годишно момче получава куршум в главата, защото отказва да убие. Това не е въображаема реалност, а свят, паралелен на нашия и също толкова истински. За него обаче ние имаме щастието да научаваме от новините или да четем на телефоните си, докато пълним чаша от автомата за вода.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. Прилича на осиране… малко момиченце което трябва да бъде спасявано, патакламата водеща…
    Апропо, Емили Блънт беше най слабата брънка в Сикарио. По невротичен и неспасяемо недостоверен образ едва ли можеше сценарно да бъде измислен. Ролята и беше ясна и защо тя е вкарана там, но адски нереалистично присъствие. И сега, железните копелета ще бъдат сведени до плюшени мечета с добри сърца в подходящите моменти?

    Аребе… да го духат.

    1. Бастун,гледай първата част,и ще разбереш за какво иде реч,и във втората

    2. Абе, братле, разбирам че Блънт ти е слабото място в Сикарио, но мисля, рецитираш го почти всеки път стане ли дума за филмът :D. И пак няма да промени фактът, че тя се справя чудесно, и ролята е страшно добре изиграна и написана.

    3. АЛ Бънди, точно защото съм гледал първия филм, се притеснявам за втория. Швепс като теб едва ли ще го вдене… дето дели „Сикарио“ на части :))) боже, колко си спрял…

      Точка… не съм казал, че не се справя- ако сценария е изисквал да е морална истеричка, да, играе го влудяващо чудестно. Само дето е реалистично колкото интелекта на АЛ.

    4. Не ми се иска напълно да го обръщаме на Сиакрио 1, ще кажа само, че за мен тя беше достоверна и най-вече (както обичат да казват в операцията) драматургично работи прекрасно (понякога и това трябва да се вземе в предвид като ще говорим за реализъм). И честно да ти кажа бих се радвал много повече на женски роли/образи подобни на нейният. Защото е силен, защото не е осакатен от характерни черти на другият пол, и успява да е жив и да се чувства реален поради това. Сещам се за Макадамс във втори сезон на Детективът, също готин персонаж съпоставим с на Блънт.

    5. Блънт беше агент на ФБР!!! Не студент по социология първи курс… И през цялото време се пулеше, че колегите от ЦРУ ползват незаконни практики?! Ма верно ли бе?! ФБР винаги спазват буквата на закона… Не, съгласявайки се, да се включи в екипа им, тя е очаквала да плетат макраме и най страшното което ще правят е, да си разказват мръсни вицове… и не, те, ФБР, никога не са чували, че някъде, по политически върхове или началството им може да има злоупотреби с власт и правомощия? Не, те като ФБР никога не правят разследвания по темата… та тя да е в позиция на НОН СТОП възмУтена и Огорчена от това, че героят на Бролин гази законите за да се бори с картелите?!

      Ма верно ли бе?

      Героинята на Макадамс в Истински детектив 2 беше тотална противоположност на това което беше Блънт в Сикарио. Тя нямаше илюзии и знаеше как се действа в ситуация в която представляваш закона и в същото време го нарушаваш, щото не е съвършен и лошите са с предимство…

    6. Имах предвид че и двете са tough chicks с дълбочина и без много „глазура“, но вероятно не се подразбрало (пиша малко в просъница), не че имат общи черти като личности/мотивация. Това не може да го отречеш. Отдавна съм гледал Сикарио, така че прости ако нещо бъркам, но силно правдивият морал и известното идеализиране беше нейна черта. Това с което се сблъскваше беше ново за нея и дори да си трениран, аз лично не мога да си представя, че можеше да си напълно безразличен. Отделно играеше – разбира се – роля на пътеводител за зрителя. Просто приеми че има хора и като нея и погледни от нейна гледна точка, не всички са някви машини там…

    7. jo, ФБР-то не е същото като това на Хувър от 60-те. Емилито във филма си пасваше повече от добре и аз поне нямах никакви проблеми с нея.

  2. Много съм доволен от „продължението“. Сикарио 2 е хем различен, хем е още от същото. Успели са да хванат правилният баланс особено като настроение и атмосфера.
    Като забележка да отбележа, че при финалната сцена, която скачаше между трафикантите и хеликоптерите, липсваше добра синхронизация време/място. Мразя да ми бъркат в здравето с такива разминавания.
    Та, пада леко по-надолу от първият филм, но все така стабилно кино.

    1. „…хем различен, хем е още от същото“
      Точно.

  3. Браво, Дерилова, добре написано :)) даже за човек, който не се кефи много-много на мейнстрийм кино, си му дала малко пoвече.

  4. Как така става, че знаеш какво ще се случи в сцената и пак те изненадва? Как така го правят, как? Хладнокръвието на пичовете е смазващо! Изключителен доволен съм, може би единствено края не бе най-подходящият…. И това че политиците пак се оказаха тъпите и лошите, клишето „Искаме война, но да няма жертви“ става вече досадно…

  5. Alien и Alien 2… Sicario и Sicario: Day of the Soldado… има нещо общо между тези филми…

  6. Честно казано очаквах по-добър анализ на този филм. Никъде не се споменава, че Isabela Moner (неизвестна за мен досега) прави ебаси ролята.
    Никъде не се споменава, че за Джош Бролин и Бенисио буквално вдигат летват с игра в иначе изтъркан жанр и сценарии.
    Операторското майсторство в този филм е в пъти по-добро от предния според мен.
    И да – Емили Блънт определено не пасваше. Имаше куци истории в сценарии, кух образ и кухи реплики.
    И да, на мен втората част ми хареса доста повече от първата. Може да е заради оператора 😉

  7. За Сикарио-1 от мен оценката е 4,5/5 Не за това, че имаше слабо място, а за опита да се гони голям реализъм в екшън сцените. Нали е за това се казва кино да има метафора и хипербола. Няма да забравя монолога на Бролин пред Блънт към края-просто брилянтен.
    За 2-ра част бих дал 4/5 защото не е завършен и да ще има и 3-та такава. Опцийте за сюжета на продължението са много и всякакви комбинаций са възможни. Например аз бих го „курдисал: така:
    -стария сикарио започва обучение на кандидата, като крайната цел е да го отврати, както и от картелите, то така и от законната власт. И всичко гарнирано с качествен екшън и въпроса на кого трябва да служиш, кагато и 2-та лагера са корумпирани.
    Но и 2-та филма са страхотни.

  8. На мен приятели-непредубедения не специалист, лично и двата филма „Сикарио“ и „Сикарио“ 2,ми харесаха доста повече от средностатистическите американски екшъни, и няма да ви лъжа че очаквам част 3 с нетърпение.
    Няма да анализирам, екшън сцените, а да кажа че диалога и актьорската игра -много ми допаднаха.