Минава втора седмица, откакто се състоя кралската сватба между актрисата Меган Маркъл и принц Хари, а медиите не спират на отразяват подробности и детайли около събитието. Най-забавни се оказват снимките с реакции на кралицата, което провокира желание от наша страна да представим една непопулярна френска комедия, засягаща именно въпроса за толерантността при сключването на брак и приемането на нови членове в семейството.

Какво направихме, за Бога“ (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu / Serial (bad) weddings) излиза на голям екран през 2014-та година и разказва историята на Клод и Мари Вернуй и на техните четири красиви и образовани дъщери. За всяко френско семейство над средната класа наличието на толкова щерки би породило притеснения, че някоя от тях е възможно да остане неомъжена. Това обаче не се оказва проблем за семейството, понеже трите им най-големи дъщери вече успешно са намерили партньорите си в живота. Щастливците са китаец, арабин и евреин. Силно религиозните Клод и Мари преглъщат ситуацията с нескрито разочарование, а последната им надежда за зет, който да е католик, се оказва най-малката им дъщеря – Лор. Впоследствие мечтата им се сбъдва, но не съвсем.

Предлагаме ви трейлър на филма, за да се насладите изцяло на изненадата, която кара родителите на Лор да стигнат до извода, че наистина с нещо са разочаровали всевишния.

Продукцията е идея на сценаристите Ги Лоран и Филип Дьо Шоврон, който също така сяда на режисьорския стол. Работата им получава признание с наградата „Люмиер“ за най-добър сценарий през 2015-та. В ролите са Шантал Лоби, Фредерик Бел, Жулиа Пиатон, Емили Кан, Елоди Фонтан и Кристиян Клавие, който определено си спечелва челно място в съвременния френски комедиен жанр и е най-познат у час с участието си в поредиците „Гости от миналото“, „Астерикс и Обеликс“ и прочувствената адвенчър-комедия „Не можеш да си избереш семейство“.

Какво направихме, за Бога“ засяга модерните въпроси за толерантността към други етноси, раси, религии и произход, като хапливи шеги се намират във всяка сцена, а лицемерието, което крепи целостта на семейството, постепенно отстъпва място на откровената привързаност, когато приемеш факта, че дори да искаш най-доброто за децата си, невинаги знаеш какво е то и в крайна сметка всичко опира до личното щастие на хората и семейния комфорт. С тази идея реално ще трябва да свикне дори английската кралица.

Разпространителите на комедията UGS съобщиха наскоро, че се работи по нейно продължение, като няма да има никакви промени в актьорския състав, а режисьор отново ще бъде Филип Дьо Шорвон, което си е комбинация за нова висококачествена доза смях. Снимките вече текат, а премиерната дата е обявена за 30 януари 2019. Подробности по сюжета на продължението все още не се съобщават, но спокойно може да се заключи, че ще се запознаем с новите дисфункции на мултикултурното семейство.

За финал предлагаме няколко снимки от първия филм, който може да бъде гледан в програмата на HBO и в оригиналната си френска версия в интернет.

Serial-Bad-weddings-2 ttVmhBsRja43SR96EeRFijYbY0J serial-bad-weddings-2014-video-1024x576 original-685260-574 d5aea03438dfe1520e5c04ac578b9a3e

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *