jodie-foster

Много време мина, много вода изтече от есента на 2012, когато сме споменавали „Y: The Last Man” – тогава все още като филмов проект. Едноименният комикс на Байрън Вон и Пия Гуера беше почти готов за киноадаптация, дори през 2013 година се е говорело за ангажиране на режисьора Дан Трачтенбърг, но с настъпването на 2014 New Line Cinema губят правата за каквито и да било действия и авторите на комикса отново стават негови „властелини”. Забавното в случая е, че в момента се работи по телевизионна поредица, което се оказва предпочитаният формат от авторите и е възложен на FX от… 2015 година.

Суеверните хора биха казали, че над „Y: The Last Man” тегне проклятие; ние ще бъдем по-прагматични и ще предположим, че може би историята не е достатъчно атрактивна, че да предизвика неудържимо въображението на достатъчен брой кинаджии на правилни позиции, които да направят най-сетне някаква адаптация, за голям или малък екран – това вече е без значение.

В момента има поръчан пилотен епизод, чиито снимки ще започнат в края на юли. Режисьор е Мелина Мацукас, а Майкъл Грийн (съсценарист на „Logan” и един от шоурънърите на „American Gods”) ще бъде продуцент за цялата поредица. И вече е време за новината, която даде повод за този сериозен хронологически ъпдейт по проекта: в момента Джоди Фостър е в преговори с FX за евентуално включване с роля в поредицата.

Историята проследява Йорик „Y” Браун и неговата маймуна-капуцин, които са единствените бозайници с „Y”-хромозома, оцелели след странна епидемия на Земята, потеглили на път в търсене на истината за случилото се с човечеството. Джоди Фостър ще поеме ролята на Дженифър Браун – майката на Y и в същото време конгресмен от Охайо, а действията ѝ в правителството се оказват ключови за развитието на сюжета в цялата поредица.

Обичаме и уважаваме работата на Фостър през годините. Гледахме я в „Elysium” през 2013, а тази година излиза второ или треторазредният трилър „Hotel Artemis” с нейно участие, но междувременно тя се е занимавала с режисура – нейни са два епизода от „Orange is The New Black”, по един епизод от „House of Cards” и „Black Mirror”, както и „Пулсът на парите” с участието на Джулия Робъртс и Джордж Клуни. Ще стискаме палци работата по „Y: The Last Man” най-накрая да започне, че да видим как ще се впише любимата ни Фостър като важен законодател и майка на единствения оцелял мъж на Земята.

Все още не знаем какво може да се очаква от Мацукас, която е режисирала клипове на Бионсе, Риана, Кристина Агилера, Лейди Гага и кой ли още не, както и телевизионни проекти, но тепърва ще трябва да се утвърждава като авторитет, който може да разказва сериозни истории. Ако дочуем новини, ще споделим все някога, може и след още шест години, ако все така протяжно се развиват нещата около „Y: The Last Man”…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *