11 години след излизането на „Златният компас” – провал, както откъм боксофис, така и като отзиви от критиката, BBC ще се опита да върне на екрана една от любимите фентъзи поредици на Острова и по света – „Тъмните му материи” („His Dark Materials“). Трилогията на Филип Пулман, съставена от „Северно сияние”, „Острият кинжал” и „Кехлибареният далекоглед”, е според много статистики най-четената фентъзи поредица след „Властелинът на пръстените”, което ни кара да стискаме палци на английската национална телевизия да успее да ни даде един заслужил носител на второто място.

Какво ни трябва за една добра фентъзи поредица? Първо, разбира се, интригуващ свят, добри ефекти и достатъчно време, за да се разгърне. Както вече знаем, проектът на BBC е обявен като мини-сериал от 8 части, като засега се смята за една от най-скъпите драми в историята на BBC, което ни носи много надежда за качеството на продукцията. Все пак „Златният компас” от 2007 г. може да разяри феновете и критиците почти еднакво, но за едно нещо ще хвърля сянка върху тази нова екранизация – взе „Оскар“ за най-добри специални ефекти.

Второто, което ни трябва за качествено фентъзи, е добър екип зад камерата – носителят на „Оскар“ Том Хупър („Речта на краля”, „Момичето от Дания”) ще режисира целия мини-сериал, а сценаристът на много добрия мини-сериал „National Treasure” на Hulu Джак Торн е отговорен за сценария.

Трето, грабващ каст. Джеймс Макавой ни е един от големите любимци през последните години. С изключителния си диапазон на роли, чар и чист актьорски талант, той ни омайва във всеки проект, в който се появи в главни („На парчета”, „Х-Men”) или поддържащи („Атомна блондинка”) роли. Макавой ще изиграе ролята на Лорд Азриел – безскрупулния приключенец, изигран от Даниел Крейг в предишната адаптация. Кларк Питърс, познат като детектив Лестър Фриймън от „The Wire”, ще бъде директорът на училището, в което главната героиня Лира (несравнимата Дафни Кийн от „Логан: Върколакът”) израства. Лин-Мануел Миранда и Рут Уилсън също са сред главните актьори, като засега още не се знае кой ще изиграе Уил – другия главен персонаж и партньор на Лира в приключенията ѝ.

Книгите са изключително популярни и читателите им ще внимават много за това как тази нова екранизация ще пресъздаде нюансите на историята, любимите персонажи и същества, смеската между приключение, магия и теология, с която поредицата е известна. Незапознатите с историята трябва да знаят, че това е епичното приключение на Лира и Уил, които прескачат между паралелни вселени и се срещат с всякакви фантастични същества, като вещици и бронирани полярни мечки.

Тъмните му материи” влиза в продукция по-късно този месец, така че можем да го очакваме следващата година, въпреки че засега премиерна дата официално не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *