hate 3

В момента се оказваме в разгара на движението МеТоо, но наболелите теми си остават наболели, дори когато са излезли от спектъра на обществено внимание. Точно в такъв момент се появява първият трейлър на социалната драма „The Hate U Give“, вдъхновена от международно признатия едноименен роман на Анджи Томас, засягащ проблемите, провокирали активисткото движение „Black Lives Matter“, което произхожда от афро-американската общност и се бори против насилието и системния расизъм срещу чернокожите.

The Hate U Give“ разказва за 16-годишната Старр Картър, която се движи между два свята – бедния квартал, в който живее, но съвсем чистосърдечно приема за свой дом, и фантастичното богаташко предградие, в което учи и където не бива приемана като момиче от гетото. Трудният баланс е разрушен, когато Старр става свидетел на неоправданото убийство на най-добрия си приятел Калил от бели полицаи. Калил е само на седемнадесет и невъоръжен. Скоро смъртта му е превърната в национално медийно заглавие. Изкаран е гангстер и наркодилър, а протестиращите поемат по улиците в негово име. Трагедията преобръща света на Старр, която се оказва и единственият свидетел на случката. Местните полицаи се опитват да сплашат нея и семейството ѝ, а това, което Старр решава да направи, би могло да застраши близките ѝ, но би могло и да обедини цяла една общност в името на правдата.

Романът на Анджи Томас печели няколко награди в категориите за младежка литература, като забележете, литературната наградата за детска книга Waterstones Children’s Book Prize 2018 печели и в категорията за по-възрастни читатели.

Тук ще прекъснем лирическото литературно отклонение и ще се върнем към основната си дейност. По време на наградите BET (Black Entertainment Television Awards) бе представен първият трейлър на филмовата адаптация на романа. Продукцията е дело на Twentieth Century Fox, а видеото може да видите тук:

Изненадата в случая се явява режисьорът. Да, Джордж Тилман джуниър изгради име със социално ангажиращи филми, фокусиращи се върху живота на чернокожите и дори посвети два проекта на едни от най-изявените и запомнящи се звезди от музикалния бизнес – „Notorious“ от 2009-та и „Miles Davis“, по който се работи в момента. Подобно начинание обаче, съдържащо в себе си болката и надеждата на цяло едно движение, не е малка лъжица като адаптация на новела по Никълъс Спаркс, а тийнейджърката в главната роля на „The Hate U Give“ не е Куба Кудинг в „Мъже на честта“, така че реализацията на филма определено ще е предизвикателство.

Сценарият е поверен на Одри Уелс, позната повече с работата си по семейни комедии („Игра по план“, „George of the Jungle“) и романтични филми („Ще танцуваме ли?“, „Guinevere“), но предвид че говорим за адаптация на книга – по-голямата част от работата е отметната с публикуването ѝ, без изобщо да подценяваме работата на сценариите, понеже пък адаптациите ограничават доста творческата свобода. Като цяло – не е лесно.

В ролята на Старр Картър ще влезе Амандла Стенбърг. Познавате я, тя изигра главната роля в миналогодишния тийнейджърски хит „Всичко, всичко“ и малката Ру във франчайза „Игрите на глада“. Ако съдим от първото видео, момичето не си дава спирачки в професионалното си развитие. В „The Hate U Give“ ще видим още К. Дж. Апа, Реджина Хол, Common, Ръсел Хорнсби и Антъни Маки, познат ни главно като Falcon от вселената на Marvel и поредицата „Отмъстителите“.

Най-силният аспект на филма ще са социалният поглед и политическата критика. Те са необходими, за да се осъзнаят текущи проблеми и за да се насърчи лична ангажираност, която би довела до положителна промяна в по-обширен план.

Официалната премиера на „The Hate U Give“ е обявена за 19 октомври, като в Европа се очаква да се появи в началото на ноември тази година.

hate4 the-hate-u-give hate_ hate5 hate2 hate-u-give-book

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *