Почина писателят Харлан Елисън (1934-2018)

от на 2018-06-29
 

Вчера научихме, че на 84 годишна възраст е починал великолепният автор на научна фантастика Харлан Елисън. Смъртта му беше обявена от близка приятелка в Twitter.

Харлан, за съжаление, никога не си спечелва огромна слава или комерсиален успех в мащаба, в който други автори на художествена литература успяват, но въпреки това достига до хиляди, благодарение на своите над 1700 кратки разказа, включително шедьоврите „I Have No Mouth, and I Must Scream” и „Repent, Harlequin!’ Said the Ticktockman”. Автор е също така на повести, сценарии, комикси, есета и критика, покриваща сферите на литературата, киното и телевизията. Повестта „Момчето и неговото куче” (включена у нас в сборника „Смърт на Марс”) е филмирана през 1975 г. с участието на Дон Джонсън.

Кариерата му в Холивуд започва със сценария за филма „The Oscar” с участието на Стивън Бойд, след което се ориентира към телевизията, където участва в писането на „The Man from U.N.C.L.E” и „The Alfred Hitchcock Hour”, а сценарият му за епизода на „Стар Трек” „The City on the Edge of Forever” (от чиято преработка той не е доволен) се счита за един от най-добрите в историята на предаването. Работи като консултант по „Зоната на здрача” от 1985 г. и „Вавилон 5”. Нает от Disney и уволнен още на първия ден, заради шега, че щял да направи порнографска анимация, Харлан постепенно си печели репутация на лошо момче, с което се работи трудно.

Благодарение на инатливия си характер и ревностно преследване на истината, се въвлича в множество съдебни спорове, като един от по-известните е този с Джеймс Камерън за „Терминатор”. Елисън твърди, че историята е взета директно от написания от него епизод „Soldier” за предаването „The Outer Limits”, след което принудително си спечелва кредит в надписите. Ето го и оригиналния туит, който съобщава за смъртта на огромния писател:

Понеже вярваме, че си заслужава Харлан да получи по-голяма известност, поради невероятния си талант, прибавяме като допълнение трейлъра на документалния филм от 2008 г. „Dreams With Sharp Teeth”, посветен на бурния живот на писателя, в който взимат участие негови приятели като Нийл Геймън и Робин Уилямс.

Харлан често прави демонстративно писане на разкази, което ще рече, че отива в някоя публична книжарница и започва да пише, взимайки идеи от наблюдателите. Някои от тези истории след това печелят множество престижни награди. Ето какво казва той за нетипичния си навик:

„Правя го, защото мисля, че в тази страна хората от селата са толкова дистанцирани от литературата, поради начина по който се преподава в училище, че си мислят как тези, които пишат, са магьосници, обитаващи някъде там на планинския връх. Мисля, че това е една от причините да има толкова неграмотност в страната ни. Така че като правя тези публични изяви, показвам на хората, че писането е работа, подобна на това да си водопроводчик или електротехник.”

Оставяме ви с кратък коментар, който Харлан записва за канала Sci-Fi през 90’-те, от който можете да добиете представа за енергичната му, но прецизна употреба на думи. Поклон пред паметта му!

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте