Осмото издание на Ratio ще се проведе на 9 юни

от на 2018-06-08
 

ratio21

Ето една новина, която може да не е пряко свързана със света на киното, но заслужава да се отбележи – тази събота, 9 юни, ще се проведе осмото издание на любимия ни форум за популярна наука Ratio. Отново са събрани страхотни лектори, които ще говорят на изключително интересни теми и ви съветваме да отделите няколко часа от времето си, сигурни сме, че няма да съжалявате!

Събитието ще се проведе утре в Sofia Event Center (повече инфо и програмата можете да намерите на сайта на Ratio), a добрата новина е, че закъснелите ще могат да си вземат билети (на много разумна цена) и на място. Пак ще повторим, няма да съжалявате – всяка година форумът става все по-интересен и отдавна е задължителен за всеки фен на науката и рационалното мислене. А на нас ни се иска да вярваме, че нашите фенове са точно такива…

Ето го и официалното прессъобщение от Ratio:

Наука във всичките й форми – от гигантски галактики до микроскопично ДНК
На 9 юни учени от различни части на Европа представят популярна наука в София

Науката ни помага да разберем по-добре света около нас във всичките му измерения. Форумът за популярна наука Ratio показва това, като събира в една зала различни теми – от най-големите космологични явления до съставните части на човешкия организъм. Тази събота, 9 юни, в Sofia Event Center международни лектори ще представят най-интересното от науката – на достъпен и разбираем за всеки език.

„Нашата цел с Ratio е да покажем науката в нова светлина,“ коментира Любомир Бабуров, основател на Ratio. „Това изисква да открием пресечната точка между лекцията и спектакъла. Ефективната комуникация на науката е изкуство и чрез Ratio се опитваме да представим най-доброто в жанра.“

На събитието ще се включат петима чуждестранни и двама български лектори, които ще представят интересни въпроси от различни научни сфери.

Аудиторията ще се запознае със статистическата техника географско профилиране. Подходът е използван първоначално в криминологията, при разследване на серийни убийства, а след това и в други области. В биологията този модел позволява да се открият леговищата на животни, като се изследват местата им за намиране на храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Повече за техниката ще разкаже Стивън Ле Комбер, преподавател в Queen Mary University of London.

Д-р Маги Лю от Европейския център за космическа астрономия ще насочи вниманието на гостите към Космоса. Като астрофизик, тя изследва галактическите купове и наблюдава какво могат да ни кажат те за тъмната материя и тъмната енергия – невидимите части, които съставляват 95% от Вселената. Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени.

От гигантските мащаби на Космоса публиката ще се прехвърли към микроскопичните частици съставляващи човека – ДНК. В дискусионен панел експерти по биоинженерство и генетика ще говорят за нашумялата техника за генно модифициране CRISPR/Cas9. Какви са приложенията на CRISPR/Cas9 и какви надежди крият учените за развитието на метода? И къде изобщо седи правната, етичната и моралната граница в генното инженерство? По тези и други теми ще говорят биоинженерът Борис Киров, правистът Христо Кутиев и Джонатан Петит, лектор по генетика в Университета в Абърдийн.

Финалната тема на деня е фокусирана върху „Относителни квантови глупости“. От позицията на специалист по ядрена физика, д-р Холм Хюмлер ще говори за нашумелите в последните години теми като квантова медицина, квантови масажи и други примери за псевдо-физика и бизнес езотерика. Какво могат – и трябва – да направят учените и комуникаторите на науката, за да ограничат тази мистификация на физиката? Ще чуем отговори по време на презентацията.

Разнообразната програма на събитието е идеален пример за целта на форума Ratio – опитни учени да говорят за наука на разбираем език и да запознават аудиторията с нови, непознати нейни аспекти. Събитието стартира през 2012 година, а на последното издание през ноември присъстваха над 700 гости. Продажбата на билети е активна до деня на събитието. Можете да научите повече на http://ratio.bg/forum2018/

ratio4 ratio3 ratio1

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте