Оказа се, че отдавна не сме обръщали внимание на заниманията на Вернер Херцог – уважаван и изключително ценен творец, който работи с ентусиазъм и завидна (за възрастта си) енергия и в игралното, и в документалното кино. Тъжно е, че нишата за разпространение на филмите му сред киноманите е ограничена до фестивалните събития у нас, но положението се оказва същото и в Щатите, например – на „Queen Of The Desert” с Никол Кидман, Джеймс Франко и Робърт Патинсън са били нужни две години, за да стигне до голям екран там, а „Salt And Fire” с Майкъл Шанън и Гаел Гарсия Бернал все още няма разпространение. И за да докаже, че няма територия, в която да не се чувства като у дома си, неуморният творец се е ангажирал да направи телевизионна адаптация на „Fordlandia”.

Поредицата ще стъпи върху основата на едноименния роман на Грег Грандин, носител на „Пулицър“, и ще разкаже изключителната истинска история за най-богатия човек в света през 20-те години на ХХ век – Хенри Форд, и за неговия опит да пресъздаде една малка Америка в сърцето на Амазония. Очевидно провалът и екзистенциалното отчаяние, които лесно могат да бъдат открити в джунглата, все още са привлекателни за Херцог („Aguirre, the Wrath of God”, „Fitzcarraldo”, „Wings Of Hope”) и той с удоволствие се завръща в познатата му територия за поредния си амбициозен проект.

Hyde Park Entertainment Group са се сдобили с правата за адаптиране на книгата – ето какво споделя представителят на продуцентите Ашок Амритрадж:

Fordlandia” е една изключителна истинска история и ние сме много радостни, че ще имаме възможност да работим с Херцог, една от легендите в световното кино. Сюжетът за един могъщ индустриалец с изключително влияние, който налага своята представа за Америка на света, е изключително актуален в наши дни.

Би трябвало да е сигурно, че освен изпълнителен продуцент, Вернер Херцог ще бъде и режисьор на проекта, въпреки че няма конкретно изречение в официалната информация, което да гласи, че всички епизоди ще бъдат режисирани от него. Ние ще стискаме палци неговото име да не остане асоциирано само с пилотните няколко серии от поредицата и ще се надяваме да имаме отново скоро повод да пишем новина по тази тема – например за актьорите, които ще са ангажирани в проекта, или за първи поглед към снимачната площадка…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *