Забелязали сме, че в живота понякога се борим със съмнения и се съобразяваме с влияния, които си мислим, че са по-силни от нас. Прегърнали внушения и социално програмиране, често когато срещнем доброта или неподправена искреност, търсим нечисти намерения. От екраните ни заливат арогантни шеги под претекста, че това е „готино”. На 20 март 1928 г. в щата Пенсилвания се ражда вероятно едно от „най-смотаните” момчета, които можете да си представите. Фред Роджърс, или познат още като господин Роджърс е твърдо решен да промени статуквото. Негова лична мисия е с каквото и да се занимава да е от помощ за другите, а мотото му е „най-скъпоценният подарък, който можеш да дариш на някого, е искреността ти”. Продукциите на Роджърс учат децата на стойността на добротата, умението да се обичаш, такъв какъвто си, и колко е важно да си мил с всички около теб.

Ти си това, което аз харесвам,
Не нещата, в които се обличаш,
Не прическата ти,
А самия ти.
Това, което си ти сега,
По този начин, дълбоко вътре в теб.
Не нещата, които те карат да се скриеш,
не и твоите играчки.
Те просто стоят до теб.
Ти си това, което харесвам,
Всяка част от теб.
Твоята кожа, очи и чувства
Стари и нови
Надявам се да го запомниш,
Дори в моменти на тъга,
Че си ти, което харесвам.
Ти, теб,
Ти си, това което аз харесвам!
 
Фред Роджърс

5078808183_205ed6d9bd_be3402b59ad24f63cd69847e7c2a3861b

Фред се жени за Джоан, която е пианистка. Срещат се в колежа по музика Ролинс. Роджърс е от хората, които не се фиксират върху крайни цели, а прегръщат идеал – недоволен от образователните програми по телевизията решава сам да пробва. Първи стъпки в телевизията прави през далечната 1953 г., когато става програмен директор на първия спонсориран с обществени средства канал WQED Питсбърг и продуцира „The Children’s Corner”. Докато се труди усилено, завършва и образование по теология. По-късно работи за CBC в Канада, където създава телевизионата образовалтена програма за деца „Misterogers„. Решава да отгледа синовете си в САЩ. Семейството се мести в Пенсилвания, а Роджърс запазва оригиналните си идеи от „Misterogers„, но я преименува в „Mister Rogers’ Neighborhood”. Повече от 30 години не променя методиката си на работа. „Mister Rogers’ Neighborhood ” е революция в образователните програми и впечатлява с иновативни творчески похвати. Роджърс работи с оскъдна сценография, сам шие куклите, пише над 200 авторски песни и ги пее епизод след епизод с безгранична грижовност. Това са само част от прекрасните деяния на „милия съсед”. Той пише статии във вестниците, изнася речи с напътствия и мъдрости пред студенти, работи директно с деца и подкрепя хуманитарни инициативи. През 1968 г. е назначен за директор на отдел „Развитие на младежта” към Белия дом. Носител е на редица престижни награди, включително „Peabody“ и два пъти „Еми“.  През 2003 г. Роджърс умира физически, но остава жив в съзнанията на милиони американци.

Не е изненада, че в момента има два проекта за филми, базирани на неговия живот и творчество. Единият е документалният „Won’t You Be My Neighbor?”, чийто трейлър бе пуснат от Focus Pictures. Филмът разглежда радикалната страна на постигнатото от Роджърс – предоставя на децата изключително внимателни обяснения за това какво са смърт, развод и расизъм. Премиерата е 8 юни. Вижте двата му трейлъра до момента.

Вторият проект бе обявен от TriStar през януари и се нарича „You Are My Friend“. От студиото започнаха работа по биографичен игрален филм за живота на Роджърс, в който Том Ханкс ще влезе в ролята на Роджърс. Мариел Хелър ще го режисира, а премиерата се очаква през 2019 г.

том ханкс ще влезе в ролята на роджърс

Приготвили сме ви и няколко интересни факта за Роджърс.

  • Роджърс е обиждан като дете заради наднорменото си тегло.
  • Денят му е започва в 5ч. всяка сутрин, като отделя стабилна част от него в писане на отговори на писма от деца.
  • В предаването винаги носи гуменки (защото са възможно най-тихи по време на снимки) и ръчно плетени от майка му пуловери. През 1984 г. Националният музей на Американската история добавя един от легендарните му пуловери към архива си.
  • Спасява записващите видеокасетофони (VCR) от забраната на Висшия съд да се употребяват за запис в домашни условия.
  • Майкъл Кийтън стартира кариерата си в неговото предаване. Първо като помощник на терен, а впоследствие с малки роли, една от които на пурпурна панда.
  • Роджърс дава първата платена работа на Джордж Ромеро. Ромеро твърди, че тези снимки са най-страшното нещо, което е правил. Тук можете да видите епизода, режисиран от Ромеро.
  • Собственоръчно убеждава Сената да увеличат субсидиите за публични телевизионни предавания с 20 млн. долара. Диалогът му със сенатор Джон Пасторе е учебник по изграждане на аргумент. Уверете се сами как точно Роджърс променя отношението на сенатора.

фред

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *