Фред Роджърс във фокуса на два филмови проекта – „Won’t You Be My Neighbor?” и „You Are My Friend“

 

Забелязали сме, че в живота понякога се борим със съмнения и се съобразяваме с влияния, които си мислим, че са по-силни от нас. Прегърнали внушения и социално програмиране, често когато срещнем доброта или неподправена искреност, търсим нечисти намерения. От екраните ни заливат арогантни шеги под претекста, че това е „готино”. На 20 март 1928 г. в щата Пенсилвания се ражда вероятно едно от „най-смотаните” момчета, които можете да си представите. Фред Роджърс, или познат още като господин Роджърс е твърдо решен да промени статуквото. Негова лична мисия е с каквото и да се занимава да е от помощ за другите, а мотото му е „най-скъпоценният подарък, който можеш да дариш на някого, е искреността ти”. Продукциите на Роджърс учат децата на стойността на добротата, умението да се обичаш, такъв какъвто си, и колко е важно да си мил с всички около теб.

Ти си това, което аз харесвам,
Не нещата, в които се обличаш,
Не прическата ти,
А самия ти.
Това, което си ти сега,
По този начин, дълбоко вътре в теб.
Не нещата, които те карат да се скриеш,
не и твоите играчки.
Те просто стоят до теб.
Ти си това, което харесвам,
Всяка част от теб.
Твоята кожа, очи и чувства
Стари и нови
Надявам се да го запомниш,
Дори в моменти на тъга,
Че си ти, което харесвам.
Ти, теб,
Ти си, това което аз харесвам!
 
Фред Роджърс

5078808183_205ed6d9bd_be3402b59ad24f63cd69847e7c2a3861b

Фред се жени за Джоан, която е пианистка. Срещат се в колежа по музика Ролинс. Роджърс е от хората, които не се фиксират върху крайни цели, а прегръщат идеал – недоволен от образователните програми по телевизията решава сам да пробва. Първи стъпки в телевизията прави през далечната 1953 г., когато става програмен директор на първия спонсориран с обществени средства канал WQED Питсбърг и продуцира „The Children’s Corner”. Докато се труди усилено, завършва и образование по теология. По-късно работи за CBC в Канада, където създава телевизионата образовалтена програма за деца „Misterogers„. Решава да отгледа синовете си в САЩ. Семейството се мести в Пенсилвания, а Роджърс запазва оригиналните си идеи от „Misterogers„, но я преименува в „Mister Rogers’ Neighborhood”. Повече от 30 години не променя методиката си на работа. „Mister Rogers’ Neighborhood ” е революция в образователните програми и впечатлява с иновативни творчески похвати. Роджърс работи с оскъдна сценография, сам шие куклите, пише над 200 авторски песни и ги пее епизод след епизод с безгранична грижовност. Това са само част от прекрасните деяния на „милия съсед”. Той пише статии във вестниците, изнася речи с напътствия и мъдрости пред студенти, работи директно с деца и подкрепя хуманитарни инициативи. През 1968 г. е назначен за директор на отдел „Развитие на младежта” към Белия дом. Носител е на редица престижни награди, включително „Peabody“ и два пъти „Еми“.  През 2003 г. Роджърс умира физически, но остава жив в съзнанията на милиони американци.

Не е изненада, че в момента има два проекта за филми, базирани на неговия живот и творчество. Единият е документалният „Won’t You Be My Neighbor?”, чийто трейлър бе пуснат от Focus Pictures. Филмът разглежда радикалната страна на постигнатото от Роджърс – предоставя на децата изключително внимателни обяснения за това какво са смърт, развод и расизъм. Премиерата е 8 юни. Вижте двата му трейлъра до момента.

Вторият проект бе обявен от TriStar през януари и се нарича „You Are My Friend“. От студиото започнаха работа по биографичен игрален филм за живота на Роджърс, в който Том Ханкс ще влезе в ролята на Роджърс. Мариел Хелър ще го режисира, а премиерата се очаква през 2019 г.

том ханкс ще влезе в ролята на роджърс

Приготвили сме ви и няколко интересни факта за Роджърс.

  • Роджърс е обиждан като дете заради наднорменото си тегло.
  • Денят му е започва в 5ч. всяка сутрин, като отделя стабилна част от него в писане на отговори на писма от деца.
  • В предаването винаги носи гуменки (защото са възможно най-тихи по време на снимки) и ръчно плетени от майка му пуловери. През 1984 г. Националният музей на Американската история добавя един от легендарните му пуловери към архива си.
  • Спасява записващите видеокасетофони (VCR) от забраната на Висшия съд да се употребяват за запис в домашни условия.
  • Майкъл Кийтън стартира кариерата си в неговото предаване. Първо като помощник на терен, а впоследствие с малки роли, една от които на пурпурна панда.
  • Роджърс дава първата платена работа на Джордж Ромеро. Ромеро твърди, че тези снимки са най-страшното нещо, което е правил. Тук можете да видите епизода, режисиран от Ромеро.
  • Собственоръчно убеждава Сената да увеличат субсидиите за публични телевизионни предавания с 20 млн. долара. Диалогът му със сенатор Джон Пасторе е учебник по изграждане на аргумент. Уверете се сами как точно Роджърс променя отношението на сенатора.

фред

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте