Трейлър и плакат на римейка „Papillon“ с Чарли Хънам и Рами Малек

от на 2018-05-23
 

papillon
От последното ни „ще споделим незабавно” по темата са минали ни повече, ни по-малко от девет месеца – предостатъчно време за проучване на пазара, за подготвяне на рекламна стратегия, за сериозни конкретни действия по разпространението на филма, но… уви, дори и Торонто не успя да катапултира новата интерпретация на „Пеперудата” („Papillon”) в орбитата на зрителското внимание. В официалната страница на филма в imdb не е посочено нито едно ревю на авторитетна международна медия, но за сметка на това има обявена премиерна дата за България – 14 септември!

Подозираме, че след като Гай Ричи стъпи накриво с „Крал Артур: Легенда за меча”, не е било полезно за никого да разчита на Чарли Хънам за представянето на още един филм през 2017 година. За сметка на това пък сега, преди да сме видели как се е получил „Bohemian Rhapsody”, е подходящ момент да си припомним за съществуването на този филм покрай участието на Рами Малек в него. Предлагаме ви да хвърлите поглед на първия трейлър на „Papillon“ и да споделите впечатления.

За онези киномани, които не са запознати с предисторията, ще припомним, че става дума за биографичните книги на Анри „Пеперудата” Шариер, който в началото на 30-те години на миналия век е осъден (според думите му) несправедливо на доживотен затвор и е изпратен в Гвиана. След безброй перипетии и варианти за бягства от къде ли не, Анри успява да намери убежище във Венецуела и решава да опише живота си. Мемоарите му, оформени като романа „Papillon”, са публикувани през 1969 година и разказът бързо се превръща в бестселър; втората част „Banco” (посветена на живота преди и след затворническите години) излиза на пазара през 1972, а година по-късно се появява и прочутият филм „Papillon”, превърнал се в класика благодарение на режисьорското майсторство на Франклин Шафнър и уникалните превъплъщения на Стив Маккуин и Дъстин Хофман.

Дори и да не сте гледали оригинала, сами разбирате, че Чарли Хънам и Рами Малек са се поставили в доста неудобна ситуация – ясно е, предизвикателството е голямо, искат да опитат силите си момчетата, ала просто няма шанс техните изпълнения да не бъдат сравнявани с актьорските способности на двамата колоси от миналото. И обективно погледнато новият филм може да е професионално изпипан във всяко отношение (евала на датския режисьор Михаел Ноер и сценариста Арън Гуциковски, че въобще са се захванали с този проект), може дори да се окаже добър, но това не значи, че ще избегне сравненията. А този факт сам по себе си го обрича на „доживотна присъда”…

papillon_poster

И все пак, особено след обещанието за разпространение у нас, пригответе се за среща с една (леко) осъвременена версия на сюжета: мъж, осъден несправедливо за убийство, което не е извършил, с помощта на съкилийник, успява да се измъкне от доста особен затвор в южно-американските субекваториални географски ширини. За всички нови поколения, които не познават Пеперудата и ексцентричния му партньор в бягствата Луис Дега, ще бъде интересно и любопитно да проследят добре конструиран драматичен трилър. А всички останали, пред очите на които изникват Маккуин и счупените очилца, кацнали на носа на Дъстин Хофман, могат да се опитат да открият копие на „Пеперудата” и да си припомнят що е то класическо кино.

Новата версия на „Papillon” ще кацне и в Щатите, но в най-неподходящия за премиери месец август – така се получават нещата, когато премиерата се забави прекомерно и вече няма свободни слотове в киносалоните.

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2018-05-23 at 12:56

  Абсолютно ненужен филм.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-05-23 at 15:00

  Напълно съгласен с ТТТ.

  Отговор

 • .
  2018-05-23 at 15:55

  Мех. Двамцата просто нямат шанс да се справят по-добре, та те още има жълто покрай устата :(. Тия филмчета от миналото, имат магическата способност да ни принасят в още по-отминали времена, а по някаква причина production value-то дори изглежда по-ниско на ниво трейлър. Напълно излишно римейкче, подкрепям!

  Отговор

 • 2018-05-23 at 18:05

  все тая, наистина…

  Отговор

 • heinrich
  2018-05-24 at 08:48

  Олеле майкоооооо………….
  Повръща ми сееее…
  Добре, то е ясно, че и дума не може да става въпрос за сравнения с оригинала, който си е абсолютна класика и един от най добрите филми на 70-те години. Който си е помислил за сравнение това си е чисто светотатство.
  Дори да си помислиш, че новия филм колкото и да се опитват да го направят по добър и сериозен да успее да се доближи и на 25% от оригинала ще си е постижение. На това поне се надявах, но катро гледам няма шанс и за 1/4….
  Честно казано се чудя изобщо да се мъча ли да го гледам и отговора клони към нулата…
  По добре да си пускам оригинала и да не се занимавам с глупости. Поне него мога да го гледам и пак и пак и пак и пак….
  и знаете ли защо….. Щото е велик филм…

  Отговор

Коментирайте