Първи трейлър на дългоочаквания „Готи“ с Джон Траволта

от на 2018-05-04
 

Още през октомври ви информирахме, че „Готи“ ще има своята премиера на 15 декември 2017. Е, признаваме си, подведохме ви, но не по наша вина. Разпространителите от Lionsgate заблудиха всички, включително и нас. Те първо обявиха, че ще го пуснат в ограничен „тираж“ само в няколко киносалона за избрани и по алтернативни канали за разпространение, след което прехвърлиха филма в ръцете на Lionsgate Premiere (специалното подразделение за нискобюджетни филми). После обаче се оказа, че продуцентите на „Готи“ Emmett / Furla / Oasis заедно с копродуцентите Highland Film Group и Fiore Films искат широко разпространение. И понеже в договора за разпространение има клауза за обратно изкупуване, продуцентите са се възползвали от нея и са си изкупили филма обратно.

В крайна сметка, след няколко месечно прехвърляне на горещия картоф, дистрибуторската драма приключи и „Готи“ най-после си има официален трейлър и официална дата за премиера, насрочена за 15 юни. Преди премиерата си ще бъде показан и на фестивала в Кан, извън конкурсната програма. Във филма Джон Траволта влиза в ролята на своя скандално известен адаш – Джон Готи, престъпния нюйоркски бос от 80-те, обявен за последната икона на мафията.

Изгледахме трейлъра и ако съдим само от него, „Готи“ е като излят по шаблон от поточната линия на класическите гангстерски филми. Траволта гледа лошо, празни пълнители по мъже в черни костюми, вдига наздравици около тежки мафиотски маси, изрича знаменателни реплики с гъгнещ тембър и хвърля презрителни усмивки върху правосъдието. Липсва само надяждане със спагети в някой италиански ресторант в Куинс, но сме сигурни, че във филма не е пропуснат и този момент. Другото, което се набива на очи от трейлъра, е, че явно режисьорът Кевин Конъли е силно повлиян от стила и магията на Скорсезе и никак не сме учудени. Когато посягаш към нещо за пръв път, няма как да не си вдъхновен от най-големия му майстор.

Учудени сме обаче, че разпространителите са имали намерение да ограничат кинопоказа само до избрани салони – да, трейлърът може и да е клише, но по нищо не издава претенцията на нискобюджетните независими продукции. Честно казано, изглежда като прилично касов и достоен за широката публика, а не за избрани кинокритици с кръгове под очите.

Джон Траволта присъства не просто във всеки кадър, но и във всеки фрейм на трейлъра и е очевадно, че това е филм, който е създаден и ще живее на негов гръб. Напълно логично! Траволта е не само най-голямата, но и единствената звезда в каста, ако съдим по другите имена, които се подвизават там и които трудно могат да бъдат наречени звезди. Стейси Кийч, съпругата на Траволта – Кели ПрестънПруит Тейлър Винс и Спенсър Лофранко.

Простичко казано – ако сте фен на гангстерските саги и на актьорски доминиращите филми, залагащи на един безапелационен централен образ, то „Готи“ е точно вашата чаша чай. И със сигурност ще оправдае очакванията ви.

Както вече споменахме, режисьор на „Готи“ е Кевин Конъли, известен най-вече от работата си в HBO сериала „Entourage“. Това е третият му игрален филм и несъмнено – най-амбициозният му проект досега. Сценарият е на Лем Добс, работил неведнъж със Стивън Содърбърг, което ни вдъхва известни надежди.

528366

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2018-05-04 at 22:45

  Сигурен съм, че ще му се изкефя, но единият voice-over лично на мен не ми е достатъчен, за да го сравня със Скорсезе. При Скорсезе има скорост, динамика вътре в кадъра, танцуващи камери, едно непрестанно движение. Това тук ми изглежда по-стандартно – в което лошо няма. Гангстерски трилър ли е – ще се гледа. Апропо, най-близкото до Скорсезе, което съм гледал напоследък и не е от Скорсезе, е I, Tonya :)

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-05-04 at 23:01

  Kinda agree with TTT ‘bout “I, Tonya”: има някакъв Скорсезе вайб вътре :)

  Отговор

 • X-Force
  2018-05-05 at 00:02

  Филмът от 1996-та с Арманд Асанте беше много добър макар и ниския бюджет. В него можеше да се усети донякъде духа на Скорсезе. Този римейк изглежда точно като … римейк – с нищо няма да допринесе. Траволта стои добре в ролята. Ще се гледа, но нямам никакви надежди за нещо пищно.

  Отговор

 • Milbo
  2018-05-05 at 02:00

  Траволта изгелжда много амбициран …Остава да се види дали ще гледаме как актьори се правят на гангстери – или история за гангстери, която да ни ангажира…Тази in-your-face режисура (и монтаж) малко ме натоварва ….

  Отговор

Коментирайте