Тери Гилиъм преборва лек инфаркт и още препятствия пред „The Man Who Killed Don Quixote”

 

Френският вестник Nice-Matin съобщи, че „лек инфаркт” не е позволил на режисьора Тери Гилиъм да се яви пред съда на 7-ми май, в делото решаващо дали „The Man Who Killed Don Quixote” („Човекът, който уби Дон Кихот”) ще осъществи световна премиера, закривайки фестивала в Кан. Източници свързани със самия фестивал твърдят, че 77-годишният творец е „бил в болница” и е получил „нещо като инфаркт”, но в момента си е у дома. Според друг източник – френското списание Le Point, режисьорът „е почувствал дискомфорт през уикенда и е посетил Лондонска болница”.

Днес (сряда) се очаква Парижкият окръжен съд да оповести резултата от спора. Филмът на Гилиъм трябваше да има премиери в Кан и в цяла Франция на 19-ти май, но Пауло Бранко („Космополис”), някогашен временен продуцент на филма, откри клауза, чрез която може да спре и двете премиери. Той заяви, че притежава правата на „The Man Who Killed Don Quixote” към август 2016 г.

Новината бе потвърдена от Ерик Коон, пратеник на Indiewire в Кан. Другото, което се чува от там, е, че Amazon няма да дистрибутират филма в интернет за американските зрители, както се окачваше по-рано. От Amazon не коментират решението си до момента, но то не е свързано по никакъв начин със здравословните проблеми на Гилиъм. Amazon Studios са едни от продуцентите на филма, като те сключиха сделка с Тери Гилиъм през 2015 г., отново в Кан.

тери гилиам

The Man Who Killed Don Quixote” беше добавен към тазгодишния репертоар на Кан чак на 19-ти април – седмица след всички останали. Президентът на фестивала Пиер Лескюр и директорът му Тиери Фремо споделиха, че са обмислили внимателно решението да одобрят филма, след като Бранко и неговата компания Alfama Films вече имат три успешни опита, спъвайки Тери Гилиъм в Англия и Франция. Въпреки всичко, през май 2017 г. Бранко не успява да спре снимките на филма, а Гилиъм внесе молба за обжалване на забраната във Френския съд на 4-ти април 2018 г.

Според вестник The Telegraph, през 2016 г., Пауло Бранко обещава около 22 милиона долара на Тери Гилиъм. По-късно Бенджамин Сарфати – адвокат на Гилиъм – определя Бранко като „човек, на когото не може да се вярва”, „който не разполага с тези пари” и уверява, че Гилиъм е спрял всякакъв контакт с Бранко още преди началото на снимките. В крайна сметка, Тери Гилиъм заснема филма с помощта на испанската продуцентска компания Tornasol и Amazon, които са част от първоначалната финансова структура, предложена от Alfama films. Адвокатът на Alfama films отвръща със следното: „Този филм е чакал 20 години, ще изчака още 2 месеца.” Следващата среща в съда е на 15-ти юни. Бранко иска обезщетение от 3,5 милиона евро – 2 мил. в брой и 1,5 от приходите.

Продукцията на „The Man Who Killed Don Quixote” („Човекът, който уби Дон Кихот”) започва преди повече от 20 години. Тогава Джони Деп е част от екипа. До 2017 г. снимките на филма са проваляни от наводнени сетове, проблеми със застраховките, смъртта на двама актьори, повикани за главната роля – Жан Рошфор и Джон Хърт. Филмът бе завършен с Джонатан Прайс (Дон Кихот) и Адам Драйвър (Санчо Панса).

Силно се надяваме и стискаме палци Тери Гилиъм да е в добро здраве.

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2018-05-09 at 10:09

  Ужас… Но съм сигурен, че Тери ще победи и този дракон/вятърна мелница, както много пъти го е правил.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-05-09 at 12:28

  Продължавам да се чудя дали ще харесам тоя филм :(

  Отговор

 • Sebastian
  2018-05-09 at 13:16

  По-скоро психосоматичната му слепота, която е развил преди снимките, е преминала.
  Видял е филма и е получил инфаркт.
  Знам го, защото и аз получих инфаркт на трейлъра. Баси помията.

  Отговор

 • TTT
  2018-05-09 at 18:57

  Добър или лош, вече е официално – ще закрива Кан! 😀 Стискам палци да няма повече неприятни обрати на съдбата и есента или ранната зима (ако е по-рано – супер) да го гледаме на голям екран и у нас :)

  Отговор

 • Ventsi The Dickhead
  2018-11-05 at 02:10

  само такъв изкрейзил идиот като нашия венци може да харесва и да препоръча този филм супер много на всички. ебаси и тъпия филм

  Отговор

Коментирайте