Трябва ли му на света още един документален филм за Чарлс Спенсър Чаплин? Отговорът е категорично „да”, защото за легендите няма как да бъде казано достатъчно, а ние обожаваме да се потапяме в митовете около любимите си звезди. Това важи с още по-голяма сила за личностите, оставили завинаги отпечатък върху историята на изкуството и пременили облика му завинаги. И дори да сме чели прекрасната автобиография и да сме гледали нелошия филм с Робърт Дауни Джуниър от 92-ра, със сигурност има какво още да научим за черно-белия киновизионер.

Зад новия проект с работно заглавие „Чаплин“ („Chaplin“) са Питър Мидълтън и Джеймс Спини, които през 2016-а получиха 3 номинации „БАФТА“ за документалния „Notes on Blindness”. Талантливият режисьорски тандем е получил достъп до невиждани досега материали от личния и професионален архив на Чаплин. Двамата ще проследят бягството на бедното момче от Лондон, чието алтер его – скитникът Чарли, завладява Холивуд в зората на киното. Ще видим също как, въпреки международната слава и успехите в киното, Чаплин изживява големи творчески и лични кризи, а противоречивите му политически възгледи, в крайна сметка, довеждат до гибелта на емблематичните му герои и отричането на Америка от него.

Продуцентите от английската компания Altitude ще представят „Чаплин“ на потенциални купувачи на фестивала в Кан по-късно този месец, а правата за разпространение в Северна Америка са собственост на Showtime, които, заедно с Британския филмов институт и Film4, финансират продукцията. В екипа са още Бен Лимберг и Джон Батсег, придобили опит в документалния жанр с шедьовъра от 2015-а „Listen to me, Marlon” за неповторимия Марлон Брандо.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. а противоречивите му политически възгледи, в крайна сметка, довеждат до гибелта на емблематичните му герои и отричането на Америка от него.
    * * *
    Да бе… колко е тъпо да имаш различни политически виждания от Хувър гея и Маккарти алкохолика… не Америка се отрича от него, а политическото статукво, което още преди втората световна да е почнала, се опитва да саботира „Великият диктатор“. Така де, с нацистите може, нали още не сме във война, симпатични са, а и ги финансираме
    … щото Америка му се реваншира… коригирайте си тъпните, че човек наистина, ще си помисли, че по ваше мнение, Чаплин едва ли не си го е заслужил…

    1. jo, хората със знания и интелект имат потенциала да бъдат възхитителни личности. Когато обаче в аргументацията си използват думи като „тъпни“ и изразяват несъгласието си с дадена политическа фигура, засягайки сексуалната ѝ ориентация, няма как някой да се вслуша в думите им. Бъдете здрав.

    2. Понякога е хубаво да се замислятe върху това което пишете.
      Чудничко е, да оправдаваш „политическите“ възгледи на гонителите на Чаплин, заради политическите възгледи на англичанина. Историята нееднозначно се е произнесла за пияницата Маккарти и за двуличния хомосексуалист Хувър, който бидейки прикрит педал, е преследвал и събирал компромати за подобните нему от позицията на всевластен шеф на ФБР.

      От друга страна, политическите възгледи на Чаплин не са навредили никому. Дано схванете глупостта която сте написала още в информацията за документалния филм. Защитата ви след това е на ниво трагизъм. Учете историята. Ще ви лиши от подобни неумни изблици, украсени със самоуверени оценки за личности от калибъра на Чарли Чаплин…