Вече става малко абсурдно – горе-долу откакто се помним Тери Гилиъм се опитва да направи филм по „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес, но среща безумно количество най-разнообразни проблеми (сред които и истински природни бедствия). Всеки фен на киното е чувал за този обречен проект, който е и темата на документалния „Lost in La Mancha“, но въпреки това напоследък бяхме решили, че „The Man Who Killed Don Quixote“ вече се е измъкнал от блатото, особено след като снимките приключиха миналото лято и дори видяхме първия кадър с Джонатан Прайс и Адам Драйвър.

Сега получаваме и първия трейлър на „The Man Who Killed Don Quixote“, но за съжаление, той е придружен от поредната вълна проблеми, които смятаме, че е добре да отразим първо. С две думи, продуцентът Пауло Бранко и Тери Гилиъм са имали уговорка, че режисьорът ще има пълна творческа свобода, а продуцентът ще получи правата, но след като Бранко не осигурил нужните финанси, Гилиъм намерил друг продуцент.

Сега обаче Бранко настоява, че държи правата за „The Man Who Killed Don Quixote“, докато Гилиъм твърди, че договорът е невалиден и го дава под съд. За съжаление, очаква се резултатът от делото да стане ясен чак през юни, което означава, че премиерата едва ли ще е на тазгодишното издание на фестивала в Кан, както беше обявено последно. Ще видим какво ще се случи и ще ви държим в течение, а сега, след като малко попарихме надеждите с поредната доза проблеми, ето го и обещания трейлър, вижте как ще ви се отрази две десетилетия, след като работата по „The Man Who Killed Don Quixote“ започна.

За наша най-голяма изненада (и съжаление), трейлърът не ни допадна особено много. Дали просто защото го очакваме от толкова много години или защото, с изключение на един-два момента, не ни прилича на филм на Тери Гилиъм и изглежда монтиран ужасно набързо, но в крайна сметка останахме разочаровани от рекламата. Но това със сигурност не означава, че интересът ни към самия филм е спаднал – дори да не ставаше дума за „The Man Who Killed Don Quixote“, ново заглавие на Гилиъм винаги ще е повод за празник за нас.

Истината е, че този трейлър служи най-вече за доказателство, че „The Man Who Killed Don Quixote“ го има и току-виж стигне до екраните. Засега ще игнорираме усещането, което тази минута и нещо остави у нас, и ще продължаваме да стискаме палци да се появи на тазгодишния Кан, както беше последно обещано. Не смеем да се надяваме, но ако гореспоменатите проблеми се разрешат по-рано от очакваното, има някакъв шанс чудото да се случи. Ето какво каза самият Гилиъм за филма преди време:

Дон Кихот е мечтател, идеалист и романтик, твърдо решен да не приеме ограниченията на реалността и да продължи напред, независимо от пречките. Както направихме и ние… Всеки разумен човек щеше да се откаже преди години, но понякога инатливите мечтатели печелят. Затова благодаря на всички зле платени фантазьори и вярващи, които се включиха в превръщането на тази дългогодишна мечта в реалност.

плакат

Режисьор на „The Man Who Killed Don Quixote” е Тери Гилиъм, а в главните роли ще видим Джонатан Прайс, Адам Драйвър, Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Джорди Мола, Жуана Рибейро, Роси де Палма, Джейсън Уоткинс и др.

За момента премиерата е планирана за май 2018, но очакваме това скоро да се промени. Дано не сме прави…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Трейлърът действително не става, но както пише и горе – поне е доказателство, че филмът го има и някой ден, ако е рекла съдбата, ще го видим 🙂

  2. Така ми се струва ли или всъщност Драйвър и Прайс играят в филма актьори, влезли в ролята на героите на Сервантес?! Тези съвременните сцени, като че ли са от снимачна площадка.

  3. Кога сте гледали трейлър на филм на Гилиъм, който реално погледнато, да е бил обективен?
    Въобще, как можеш да монтираш кадри от филм на Гилиъм в минута и половина и от това да очакваш да излезе нещо изобщо?
    Chill, guys 🙂
    Ако не друго, поне имаме доказателство, че IT’S HAPPENING

  4. Айдеее, отваряме шампанското и се качваме на маршрутката за Кан 🙂