След като участва в прехвърлянето на „Американски богове“ и „Добри поличби“ на малкия екран (вторият се очаква чак през 2019 г. и честно казано, вече нямаме търпение), Нийл Гейман подготвя ТВ екранизация по серия романи, на които не е автор или дори съавтор. Според The Tracking Board Гейман и Акива Голдсман работят по сериала „Gormenghast“, вдъхновен от фентъзи поредицата на Мървин Пийк за едноименния замък, наследника на трона Тайтъс и различни герои, оплетени в политически интриги.

Не сме чели книгите на Пийк и доколкото знаем никога не са били издавани на български, но често се появяват в най-различни класации за най-добри фентъзи романи и сме чували сравнения с „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин (понякога сравненията са в полза на „Gormenghast“). Ето какво казва Нийл Гейман за поредицата, която се състои от „Titus Groan“ (1946), „Gormenghast“ (1950), „Titus Alone“ (1959), новелата „Boy in Darkness“ (1956) и издадения десетилетия след смъртта на Пийк „Titus Awakes“ (2009), който е де факто написан от съпругата му:

В литературата няма нищо подобно на изключителните „Gormenghast“ романи на Мървин Пийк. Създадени от майстор, който е бил и художник, те ни пренасят в древен замък, голям колкото град и населен с герои, злодеи и персонажи, които не можеш да забравиш. Има причина феновете на фентъзи жанра да се влюбят в две трилогии през 60-те години на миналия век – „Властелинът на пръстените“ и „Gormenghast“. За мен е чест, че имам възможността да помогна с пренасянето на уникалната визия на Пийк на екрана.

Не сме сигурни доколко ни радва сътрудничеството на Гейман и Голдсман, а освен това не е ясно каква точно ще е ролята на двамата в проекта, защото FremantleMedia в момента се срещат и преговарят с потенциални шоурънъри. Докато не разберем кой са избрали за тази толкова важна роля и кога се очаква работата по сериала наистина да започне, приемаме „Gormenghast“ като не особено сигурен проект, но пък с потенциал да се окаже нещо увлекателно. Ще ви държим в течение с развитието на екранизацията, ако има такова, а междувременно ще продължаваме да следим сериала, който Amazon готвят по „Властелинът на пръстените“.

За финал, ако предстоящият „Gormenghast“ сериал ви се струва интересен, вижте този трейлър на ВВС екранизацията от 2000 с Джонатан Рис-Майърс и Кристофър Лий. Предупреждаваме ви обаче, не изглежда особено добре, а и самото видео е свалено от ВВС2 и завършва доста неочаквано със започването на следващото заглавие в програмата…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *