Докато „Играч първи, приготви се“ се върти по екраните и събира доста добри боксофис приходи по целия свят, Холивуд вече готви следващата екранизация по роман на Ърнест Клайн и това е „Armada“. Втората книга на Клайн разказва за тийнейджър, който играе видеоигра за извънземно нашествие, преди галактическа армия да го вербува за истинско нашествие.

Клайн е автор на първия вариант на сценария, но сега Universal Studios са наели Дан Мазо да го преработи. За съжаление, в досегашната филмография на Мазо присъства „Гневът на титаните“ и няколко неосъществени (поне засега) проекта, което не ни вдъхва кой знае какво доверие.

Не сме чели „Armada“ и имайки предвид не особено добрите отзиви, едва ли някога ще стигнем до книгата – повечето критици и читатели настояват, че става дума за слаба имитация на „Играч първи, приготви се“, което не ни вдъхва доверие. Въпреки че намираме „Играч първи“ за приятен young adult роман, а екранизацията за развлекателен детски филм, и двата определено не са шедьоври. А „Armada“, макар също претъпкан с поп-препратки и „великденски яйца“, които оценяваме, е доста по-слаб? Не звучи добре, но ако искате да научите повече за сюжета, ето го официалния синопсис.

Зак Лайтман никога не е обичал реалността и винаги е предпочитал безбройните научно-фантастични филми, книги и видеоигри, които са обсебили живота му. Много често той мечтае за някакво фантастично, невъзможно, завинаги променящо света събитие, което да даде началото на мащабно космическо приключение. Затова когато вижда летяща чиния, Зак решава, че годините на бягство от реалността най-накрая са го довели до лудостта. Особено имайки предвид, че космическият кораб пред очите му е като излязъл от любимата му видеоигра „Armada“, в която играчите защитават Земята от извънземно нашествие. Изглежда невъзможно, но това, което Зак вижда, е истина. И е едва първото разкритие, което ще го принуди да подложи на съмнение всичко, което знае за историята на планетата, нейното бъдеще и дори собствения му живот. Но дори обзет от ужас и вълнение, Зак не може да се отърси от мисълта, че случващото се е малко прекалено… фантастично.

Доста от ревютата на книгата споменават, че макар и не кой знае колко добра, тя е особено подходяща за екранизиране и филм по нея ще е по-качествен от оригинала. Или поне вероятно ще е доста успешен, на което Universal Studios явно разчитат.

Продуценти на „Armada“ са Дан Фара („Играч първи, приготви се“) и Дилън Кларк (новата трилогията за „Планетата на маймуните“). Засега нямаме яснота за режисьор, кастинг или премиерна дата, но ще ви държим в течение с развитието на проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Клайн явно си е фен като мен на игрите. Играч Първи ми хареса ако и този е подобен ще се гледа