„3/4” получава голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс
„3/4” получава голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс

Приключи официалната конкурсна програма на 22-рия София Филм Фест, на който бяха показани 178 пълнометражни и 29 късометражни филми от 54 държави, най-добрите от които бяха отличени на специална церемония в Зала 1 на НДК.

Голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се връчи на „3/4” (България-Германия) на режисьора Илиян Метев и продуцентите Илиян Метев и Ингмар Трост. Специалната награда на журито беше присъдена на филма „Генезис” (Унгария) на режисьора Арпад Богдан, а призът за режисура отиде при Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма Бану Саваджъ за филма „Гълъбът” (Турция).

Наградата на публиката (определена от гласовете на зрителите) за най-добър филм от Международния и Балканския конкурси отиде при филма „Радиограмофон” (България-Полша) на режисьорката Рузие Хасанова.

Ето и останалите победители в официалното прессъобщение:

НАГРАДИТЕ
на 22-рия Международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
www.siff.bg

22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 178 пълнометражни филма и 29 късометражни от 54 държави. Над 300 бе броят на международните гости през 2018 година, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

На 16 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Илдико Енеди (Унгария) – режисьор, президент на журито
Георгий Овашвили (Грузия) – режисьор
Милан Марич (Сърбия) – актьор
Ралица Петрова (България) – режисьор
Клаудия Ландсбергер  (Холандия) – програмен консултант и продуцент

връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община,  на филма „3/4” (България-Германия) на режисьора Илиян Метев и продуцентите Илиян Метев и Ингмар Трост.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма „Генезис” (Унгария) на режисьора Арпад Богдан.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на режисьорката Бану Саваджъ за филма „Гълъбът” (Турция) бе връчена от американския режисьор Шон Бейкър.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на журито (Special Mention) на режисьора Мохсен Гараи за неговия филм „Блокаж” (Иран).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на филма „Преображение” (България) на режисьора Стефан Ганов.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма „Срам” (България) на режисьора Петър Крумов.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите за най-добър филм от Международния и Балканския конкурси на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена на филма „Радиограмофон” (България-Полша) на режисьорката Рузие Хасанова от еврокомисаря по цифровизацията на ЕС, киберсигурността и авторските права на Европейската комисия Мария Габриел.

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с президент Андрей Плахов (филмов критик и историк, Русия) и членове Заза Халваши (режисьор и преподавател, Грузия) и Янко Терзиев (филмов критик и журналист, България), на филма „Възвишение” (България-Македония) на режисьора Виктор Божинов.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Тайната съставка” (Македония) на режисьора Гьорче Ставрески.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с президент Мелъди Гилбърт (режисьор и продуцент, САЩ) и членове Завен Саркисян (директор на музея „Параджанов“ в Ереван и фотограф, Армения) и Любомир Младенов (режисьор, България) на филма „Миниатюра за пиано” (България) на режисьорката Елдора Трайкова.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма „Вездесъщият” (България) на режисьора Илиян Джевелеков.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Емануел Леви (САЩ), Клаус Льосер (Германия) и Олга Маркова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Вездесъщият” (България) с режисьор Илиян Джевелеков.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „Генезис” (Унгария) на режисьора Арпад Богдан.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури, състоящо се от фестивалните селекционери Ленка Тирпакова (Карлови Вари, Чехия), Елма Татараджич (Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (Сан Себастиан, Испания), се присъди на филма „3/4” (България-Германия) с режисьор Илиян Метев.

На 22-рото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

ВАСИЛ МИХАЙЛОВ, актьор (България)
ЕЙБЪЛ ФЕРАРА, режисьор (САЩ)
РОМАН БАЛАЯН, режисьор (Украйна)

На 15-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

За трета поредна година филмовото студио „Ню Бояна” връчи Голяма награда „Дани Лърнър” на София Мийтингс за най-добър проект в основните секции, като за ПЪРВИ ПЪТ тези НАГРАДИТЕ са ДВЕ. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи един чуждестранен и един български проект, като всеки от тях получи награда в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро. Призовете бяха присъдени на проектите WOLF (Ирландия), представен от режисьорката Натали Бианкери и продуцентката Джеси Фиск, и на THE TROJAN CRISIS (България), представен от режисьора Франсоа Ноги и продуцентката Мартичка Божилова.

Наградата на CINELAB Romania в размер на 25,000 Euro в постпро­дукционни услуги беше присъде­на на руския проект „MARCH.APRIL.MAY“, представен от про­дуцента Влад Кеткович и режисьо­ра Андрей Грязев.

Наградата на FOCUSFOX Studio на стойност 10,000 Euro в постпро­дукционни услуги беше присъдена на проекта „JA SAM ANA“ (Ита­лия), представен от режисьора Адо Хасанович и продуцента Масимо Д‘орзи.

Наградата „YAPIMLAB – Young Producer Award“ бе връчена на проек­та „DUO“ (Испания), представен от режисьорката Меричел Колел и про­дуцента Белен Санчез.

Наградата на EastWest Filmdistribution – консултация на сценарий със Стивън Голдсмит, сце­нарист и консултант по сценарии, на стойност 5,000 Euro, беше присъдена на „THE CROWN OF CREATION“ (Унгария) на режисьора Ласло Чуя и продуцен­тите Анна Естер Немеш и Андраш Мухи.

Призът на MFI – Mediterranean Film Institutewill – участие на един от про­ектите от София Мийтингс на MFI Script 2 Film Workshops, беше връчен на румънския проект „CRISEA IV“, представен от режисьора Владимир Дембински и продуцента Богдан Кра­чун.

Наградите в селекцията FIRST FILMS FIRST: призът на Balkan Film Market за най-добър проект бе присъден на проек­та „LIFE BEATS REALITY“ (Румъ­ния), представен от режисьорката и продуцент Андреа Валеан. Наградата е покана в официалната селекция на следващия Balkan Film Market.

Наградата на GoEast за най-до­бър пичинг в селекцията FIRST FILMS FIRST бе връчена на проекта „DAJNA“ (Албания-Германия), пред­ставен от режисьора Христос Нетсос. Този приз гарантира на наградения проект покана за участие като специа­лен гост в East-West Talent Lab в рам­ките на следващото издание на фести­вала GoEast във Висбаден.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *