Не сме гледали филм на Уилям Фридкин от чудесния „Killer Joe“ насам, но това беше през 2011, а предишният му филм е от 2006 – уникалният „Bug“, който препоръчваме горещо (и двата филма са по пиеси на носителя на „Пулицър“ Трейси Летс, когото съвсем наскоро гледахме в два номинирани за „Оскар“ филма, „Вестник на властта“ и „Ladybird“). Затова сме особено доволни, че имаме повод да пишем за нов филм на Фридкин и то не просто слухове или планове за предстоящ проект, а филм, който вече е готов и има трейлър, който можете да видите по-долу. На всичкото отгоре е и своеобразно завръщане на режисьора към класиката му от 1973 „Заклинателят“ (или „Екзорсистът“, ако предпочитате).

Става дума за документалния „The Devil and Father Amorth“, който разказва за действителен екзорсизъм, изпълнен от официалния екзорсист на Ватикана, отец Габриеле Аморт. Ако искате да научите повече за историята, вижте официалния синопсис по-долу или може да хвърлите едно око на статията, която Фридкин е писал за „Vanity Fair“, разказвайки за срещите си със свещеника.

Адски ни е любопитно какво се е получило и се надяваме да имаме шанс да гледаме филма. Единственото ни притеснение е, след като прочетохме статията на Фридкин, да не се окаже документалка от типа „аз по принцип не вярвам, ама има нещо“ – колкото и да обичаме хоръра, свръхестествените трилъри и фантастичните истории като цяло (и „Заклинателят“ в частност), мястото на подобни „изцерителни“ ритуали е в художествените измислици и фактът, че все още се практикуват, е чисто и просто варварски. Това, разбира се, не прави „The Devil and Father Amorth“ по-малко интересен, напротив, нямаме търпение да го гледаме.

В най-новия си филм Уилям Фридкин се завръща не само към корените си в документалното кино, но и към темата на едно от най-известните си произведения, „Заклинателят“ от 1973 г. Легендарният разказвач ни повежда на пътешествие от известните стълби в Джорджтаун до Италия, където се среща с 91-годишния отец Габриеле Аморт, официалния екзорсист на Ватикана, и го придружава на един от случаите му. „The Devil and Father Amorth“ е изследване на дългата история на демоничните обладавания и уникален поглед към средновековните вярвания, все още съществуващи в съвременния свят.

плакат

The Devil and Father Amorth“ е с времетраене от само 68 минути и премиерата му ще бъде на 20 април в Ню Йорк и Лос Анджелис. Силно се надяваме по-скоро да намери и ТВ разпространител, за да достигне и до нас в един момент.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *