робърт земекис

Робърт Земекис е един от тези режисьори, които вечно имат по десетина потенциални проекта, за които не се знае почти нищо и в крайна сметка – естествено – повечето от тях не се реализират или поне не под неговото ръководство. Въпреки това правим всичко възможно винаги да ги отразим (последно беше любопитният „Marwencol“, познат още като „The Women of Marwen“, който се очаква към края на годината) и всеки път тайно се надяваме да се завърне към фантастиката – нещо в стила на класиката „Завръщане в бъдещето“ например или пък не по-малко любимия ни „Контакт“.

Е, сега научаваме за нов и то фантастичен проект на Земекис и въпреки че на този етап знаем със сигурност само, че ще е продуцент, с малко късмет може да се реши и да режисира, никога не се знае. Така или иначе, новината ни се стори доста любопитна и решихме, че си заслужава да ви я съобщим. Става дума за експерименталния фантастичен екшън „Steel Soldiers“ на STX Entertainment и Alibaba Pictures, който описват като „мултиплатформен проект, преминаващ отвъд киноизживяването“. Не става ясно кои ще са другите платформи, но повечето колеги залагат на VR и 4DX, което звучи доста логично, имайки предвид, че те са най-популярните в момента (използваме думата условно, защото на този етап не са кой знае какъв хит).

Целта на „Steel Soldiers“ е да потопи зрителите във футуристичен свят, в който хора и андроиди се бият един до друг. Филмът проследява понижен офицер от Специалните сили, който е принуден да подготви нов екип от високо технологични, но несъвършени андроиди, да ги превърне в елитни войници и да ги поведе на смъртоносна мисия за спасяването на създателя им.

Честно казано, този сюжет не ни звучи особено типичен за Робърт Земекис, но точно затова би било интересно да режисира. Но да не се настройваме, като нищо следващата новина по темата (ако има такава), ще е за избора на някой млад режисьор и Земекис ще си остане само продуцент. Както казахме, проектът е на STX и Alibaba, чието партньорство президентът на STX Адам Фогелсън описва по следния начин:

Alibaba са пионери в днешния крайно конкурентен и бързо променящ се потребителски пазар. Нямаме търпение заедно да потопим зрителите в бойното поле на бъдещето.

Много обичаме да чуваме за потребители, пазари и конкуренция, когато става дума за кино. Не сме наивни да смятаме, че всичко е изкуство, нито пък игнорираме блокбастърите заради независимото кино, но все пак предпочитаме филми – а дори и „immersive content“ – да се правят от хора, които се вълнуват не само от формулата за максимална печалба, но и от малко по-различни неща. Точно затова се надяваме Земекис да режисира, защото дори и най-слабите му филми все пак са на определено ниво, да не говорим, че има и няколко истински шедьовъра.

Какво ще се случи със „Steel Soldiers“ тепърва ще разберем и ако има някакво развитие, ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Смъртта и прилича беше първия филм,който гледах на кино бях впечатлена,И аз се надявам Земекис да реализира нови проекти добър е.

  2. Земекис не е правил истински надървящ филм вече над десет години 🙁