Добри новини за всички почитатели на доброто кино. От София Филм Фест спазват традицията да водят звезди от световната киносцена и тази година това е големият, провокативен американски режисьор Ейбъл Ферара (известен у нас като Абел Ферара) – автор на култовите (и тук влагаме истинския смисъл на думата от времето, когато не беше обезличена от използване за щяло и нещяло) „Лошият лейтенант“ с Харви Кайтел и „Кралят на Ню Йорк“ с Кристофър Уокън.

Ейбъл Ферара ще получи Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към киното и ще води два майсторски класа. Освен „Кралят на Ню Йорк“ в рамките на фестивала ще бъдат показани още филми от творчеството на Ферара, но засега те се пазят в тайна.

Повече подробности за Ейбъл Ферара, творчеството му и предстоящото му гостуване може да научите от официалното прессъобщение.

Неподражаемият режисьор, създал класиките
„Лошият лейтенант“ и „Кралят на Ню Йорк“,
ще получи Наградата на София на 
Столичната община
за цялостен принос към изкуството на киното
и ще води два майсторски класа в рамките на фестивала

Визитата на Ейбъл Ферара е подаръкът на
JAMESON Irish Whiskey по случай 15-годишнината
на партньорството със СФФ и се реализира с подкрепата на Посолството на САЩ

Ейбъл въплъщава това, за което говореше Пазолини за киното… Начинът, по който се финансират и продават повечето филми, на практика изключва личностите, изпълнени с живот, със свобода, с неконвенционални възгледи. Хората, които държат лостовете, вече не искат да работят с прекалено силни, прекалено непредвидими личности, които затова изчезват от киното. Така че, когато имате човек като Ейбъл, го цените. (…) Да срещнеш режисьор, който споделя твоите най-важни интереси, да намериш общ език с него и да изградите взаимно доверие, е мечта за един актьор. Когато имаш това, мислиш само за филми. Някои са добри, други по-малко, но винаги можеш да се погледнеш в огледалото, защото знаеш откъде идват тези филми.“

Така обяснява дългогодишното си сътрудничество с Ейбъл Ферара известният американски актьор Уилям Дефо, който участва в голяма част от филмите на режисьора („New Rose Hotel“ от 1998, „Go Go Tales“ от 2007, „4 h 44, Last Day on Earth“ от 2011, „Pasolini“ от 2014).

Ферара е прочут с провокативните, често противоречиви сюжети и нео-ноар образи във филмите си. Роден е през 1951 година в Бронкс, Ню Йорк, в семейство на емигранти от Ирландия и Италия. Започва да режисира още като студент любителски филми на супер 8. В средата на 70-те години среща писателя Никълъс Сент-Джон, който става неизменен съавтор на повечето сценарии на филмите му, включително игралния дебют на Ферара „Driller Killer“, и впоследствие „Ms.45“. Добрите рецензии в пресата, особено след втората пълнометражна творба, водят след себе си по-големи бюджети и съответно работа с големи имена в киното. Но Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. В това отношение той може да бъде сравняван само с Мартин Скорсезе. Макар да е ангажиран от големи филмови студия за различни проекти, той продължава да предпочита безапелационната свобода на независимото кино и работата с познати актьори, които – подобно на него самия – не се страхуват да предизвикват и специалистите на тема кино, и публиката. Сред „хамелеоните“ пред камерата, с които работи най-често, са Кристофър Уокън, Уилям Дефо, Харви Кайтел, Матю Модайн, Форест Уитакър, Денис Хопър, Джанкарло Еспозито и др.

Ейбъл Ферара ще получи Наградата на София на гала вечер в кино „Люмиер“ непосредствено преди прожекцията на шедьовъра му „Кралят на Ню Йорк“ („King of New York“, 1990), едно от най-значимите изследвания на темата за насилието в американското кино. Главната роля на наркобос във филма изпълнява неустоимият Кристофър Уокън, на когото партнират младите Уесли Снайпс, Лорънс Фишбърн, Дейвид Карузо, Стив Бушеми. Впечатляваща тук е моралната двусмисленост в характера на героя на Уокън – Франк Уайт, който след като е освободен от затвора и вижда квартала си по-мрачен от всякога, решава да извърши нещо добро…

Програмата на Ейбъл Ферара ще включи още няколко филма, реализирани през различни периоди от творчеството му, надхвърлящо над 40 заглавия. Кои са те ще научите от следващите ни прес-съобщения.

Очаквайте още изненади – март е месецът на киното!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments