Your body’s not who you are!

След един кратък тийзър и любопитен поглед зад кулисите, Netflix най-накрая представят и пълен трейлър на най-новия си, изключително обещаващ фантастичен сериал „Altered Carbon“, създаден по наградения с „Филип К. Дик“ киберпънк-noir роман на Ричард Морган (публикуван у нас под изключително глупавото и осакатяващо смисловата поанта заглавие „Суперкомандос“), част от поредицата за антигероя Такеши Ковач.

Припомняме, че действието на „Altered Carbon“ се развива 300 години напред в бъдещето, когато човечеството е открило технология за пренасяне на съзнанието от едно тяло в друго, което прави хората (или поне тези, които могат да си позволят нови тела) практически безсмъртни. Когато „неприлично богатият“, живял стотици години бизнесмен Лорън Банкрофт (Джеймс Пюърфой) е убит, той наема Такеши Ковач (Джоел Кинеман), „междузвезден воин“ с дългогодишна служба като емисар на ООН, чието съзнание е било затворено „в лед“ в продължение на столетия, да разреши случая.

Противно на очакванията, новият пълен трейлър не представя повече подробности за сюжета от тези, изложени по-горе, а залага предимно на визуалната презентация и екшъна. За нас това не е проблем, но ни се струваше, че ще е добре (за тези, които търсят нещо повече от футуристичен екшън) да се загатнат част от идеите, залегнали в историята, както и да се запознаем по-добре с някои от останалите важни герои.

https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

Да видим колко бързо можете да кажете „Блейд Рънър“. Да, несъмнено има огромна прилика (която е напълно разбираемо) с фантастичния нео-noir шедьовър на Филип К. Дик и двата филма на Ридли Скот и Дени Вилньов, но това не ни притеснява особено. Романът на Ричард Морган предлага достатъчно различия в идейно отношение, които го правят свеж и оригинален (доколкото е възможно това) и ако сериалът „Altered Carbon“ не се отдалечава кой знае колко от първоизточника си, смятаме, че ни очаква нещо максимално отдалечено от някаква „wannabe“ имитация.

Вижте по-подробния официален синопсис на българското издание на романа, а веднага след това и няколко промо-визии, които в първия момент ни заприличаха на някакви агитационни постери на вегански протест.

През 26 век човечеството се е разселило из галактиката, пренасяйки върху студената арена на космоса своите религии и расови различия. Често избухват малки мръсни войни, но Протекторатът на ООН държи с желязна хватка новите светове, благодарение на елитните си ударни части – Емисарският корпус.

Междувременно технологията вече е дала онова, което религията не може да гарантира; когато съзнанието ти може да бъде съхранено в мозъчна приставка и прехвърлено в ново тяло, дори смъртта не е нещо повече от дребно неудобство. Стига да можеш да си позволиш ново тяло…

Бившият емисар на ООН Такеши Ковач е бил убиван и друг път; такива са рисковете на неговата професия, но последната му смърт е особено жестока. Прехвърлен на много светлинни години от своята планета, презареден в ново тяло в Сан Франциско на Старата Земя и хвърлен в центъра на конспирация, която е ужасяваща дори според стандартите на едно общество, забравило да цени живота, той скоро осъзнава, че куршумът, забит в гърдите му на Харлановия свят, е само началото на сериозните му проблеми…

alteredcarbon_blkfemale_vertical-core_rgb_us 28581 28580 28579

В творческия екип на „Altered Carbon“ („Суперкомандос“) се включват и Лита Калогридис („Злокобен остров“, „Alita: Battle Angel”), която изпълнява ролята на продуцент и главен сценарист, режисьорът Мигел Сапочник, известен с два от най-запомнящите се епизода от „Игра на тронове“ – „Battle of the Bastards” и „The Winds of Winter”, както и Джеймс Вандербилд и Дейвид Елисън като изпълнителни продуценти. В ролите са Джоел Кинеман, Джеймс Пюърфой, Рене Елиз Голдсбери, Марта Хигареда, Ато Есандох, Кристин Лиман, Крис Конър, Уил Юн Лий, Дичен Лакман и др.

Премиерата на десетте епизода на „Altered Carbon“ („Суперкомандос“) е на 2 февруари 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. един от онези проекти които носят огромния потенциал да разочароват

  2. Всяко ДОСТАТЪЧНО КАДЪРНО направено копие на BR си заслужава да му отделиш внимание.

  3. Някакви новини с Mute?чух че е нещо подобно на ВР което е просто чудесно

  4. Малко мрънкане, сподавени вопли и истерични крясъци по повод Altered Carbon. Пълно е със СПОЙЛЕРИ, щото няма как иначе.

    Първо доброто. Изключителен визуално. Някои промени спрямо книгата надграждат в пъти! Конструктите, които тук можем да видим, а не само да си представяме – са виртуални пространства, които получават повече екранно време, пасват на цялостната картинка и наливат атмосфера. Гласът зад кадър се включваше достатъчно рядко за да не го приемаме като дразнител. Детайли от романа, споменати накратко, тук се разширяват доста и някои са се получили добре – бабата на Ортега, въпреки че си беше откровен пълнеж спрямо историята, също допринесе за разбирането на AC света. Изкуствените интелекти, които са по-човечни от човеците – клише, но По ни го показа по един перфектен начин. Банкрофт историята, това с което започнахме – детективската нишка, всъщност се нареди прилично, дори лесно преглътнах допълнителната драма в края. Казах ли, че AC е изключителен визуално?

    И… ъм… откъде да почна… Дими Близнакът и връзката с Кърпеният човек май не стана много ясна. Множеството прехвърляния от ръкав в ръкав, пришиващи по нещо от всяко тяло, в което е бил. Умственото разстройство до което води това. И съответно, майката на Лизи, която в конструктът носеше новият си ръкав. И… ох… Емисарите в сериалът не са точно емисарите от романа. Квел не е Квел. Тя е изгубената любов на Ковач. Тя е направила гръбначният прешлен, който може да запише душата (!?) на човек и да го прати като SMS на друга планета. Тя е дала на хората безсмъртие. Тя иска да им отнеме безсмъртието. 100 години (не е уточнено, но вероятно стандартно Земно време) стигат! Накрая лошата кака изнудва нашият, че любимата му не е затрита съвсем и може да я съживи. И вместо да я отреже, той отива да я търси някъде там. Ще съживяваме Квел, която не иска да живее вечно. И която води революционно движение, чиято цел е да съсипе технологията, която а) сама тя е открила, б) благодарение на нея човечеството се е разселило на други планети, в) теоретично всеки може да бъде безсмъртен… Извинявайте, ама ми куца логиката! Смисълът! В крайна сметка, това произведение е едно антитехнологично недоразумение. Старите религии са пътят, истината и животът! Без последното. Ако ви е „писано“ да доживеете до 108 години, Квел ще ви врътне кранчето на 100. Хвала!

    Не ми е проблем, че сериалната Квел е различна от книжната Квел. Проблем са ми самите идеи, които прокарва сериала. Проблем ми е, че вероятно ще има следващи сезони, които ще продължат тая сбърканица. Някъде след средата на сезона (може би 7-ми епизод, но май още преди това си имаше наченки) всичко по линията Квел се счупи. Много ме е яд!

  5. Тъжни новини – сериалът е подновен за втори сезон. С нови актьори. Обаче силно се съмнявам да забравят, какви глупости са сътворили в първият сезон и ще продължат да серат счупени логично идеи.