павел павликовски
Павел Павликовски

Само преди няколко години „Ида” на Павел Павликовски превзе умовете на критиката в света на киното, получи куп престижни международни награди, в началото на 2015 спечели „Оскар“ за чуждоезичен филм и беше представен на публиката у нас в програмата на София Филм Фест. Отдавна следим творчеството на полския режисьор, а с този „пробив” той привлече вниманието и на световните специалисти. През 2018 се очаква да излезе най-новият му филм, който вече е във фаза подтпродукция – „Студена война” („Zimna wojna”), а сега научаваме от Variety, че Павликовски ще се заеме и с още един проект – екранизация по книгата на Емануел КарерLimonov: The Outrageous Adventures of the Radical Soviet Poet Who Became a Bum in New York, a Sensation in France, and a Political Antihero in Russia”. За щастие – филмът ще носи много по-краткото и категорично заглавие „Limonov”.

От заглавието на книгата става ясно почти всичко, което ще бъде във фокуса на историята, посветена на поета-дисидент, а ето още малко подробности, които се съдържат в официалния синопсис.

Самият Емануел Карер, изключителен журналист, писател, кинаджия – човек, чиито интереси са удивително разностранни, дава доста впечатляващо описание:

„Лимонов не е измислен герой. Аз го познавам. Той е млад пънкар в Украйна, един идол на ъндърграунд културата в Съветския съюз, пропадняк, който става камериер на мултимилионер в Манхатън; модерен писател в Париж; изгубен военен нейде из Балканите; а сега, в пълната каша, която доведе времето на посткомунизма, стана застаряващ, но привлекателен с чара си водач на партия на млади разбойници. Той смята себе си за герой, вие може да го наречете отрепка – аз бих се въздържал от оценка. Той води опасен , двойнствен живот, а романът е изпълнен с приключения. Варвам, че този живот е важен, разказът за него казва нещо на хората – не само за него, Лимонов, не само за Русия, но и за цялата наша история след края на Втората световна война.

Така че Едуард Лимонов не е измислен герой, но всъщност би могъл да е такъв. Тази псевдобиография не е роман, но се чете като такава литература: от мрачното детство на Лимонов до неговите отчаяни, комични, най-накрая успешни опити да спечели уважението на руския интелектуален елит; до имигранстките му дни в Ню Йорк и Париж, а след това и завръщането в родината. Лимонов може да се приеме като чаровен, живописен образ, но и като тревожно отражение на втората половина на ХХ век, в която се преплитат насилие, анархия и бруталност – той е своеобразен събирателен образ на историите за развитието на обществото, които често крием…“

Идеята за реализирането на „Limonov” звучи доста интересно, Павликовски вече работи по подготовката за този филм и в момента върви кастинг за главната роля на интригуващия Лимонов. Ще ни бъде интересно да проследим работния процес и да видим готовия филм, разбира се. Като се има предвид политическия контекст, в който е поставена историята, няма да се учудим ако филмът, подобно на „Ида”, попадне в официалната селекция за Наградата LUX на Европейския парламент. А по повод почти готовия му нов филм „Cold War” – спецовете залагат, че Павел Павликовски ще празнува премиерата му в Кан през май. Да видим!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *