Всички, които следят сайта ни отдавна, знаят, че има един тип филми, които като че ли изпреварват всичките ни останали любови, било то жанрови, тематични или като форма разказ. Това са филмите, чието действие се развива в ограничено пространство. Просто обожаваме подобни истории и не бихме пропуснали да обърнем внимание на заглавие, което използва единичната локация по изключително интересен, дълбоко психологически начин.

Става дума за датския „The Guilty“ („Den skyldige“) на режисьора Густав Мьолер, който беше представен в програмата на фестивала в Сънданс. Филмът разказва за полицая Асгер Холм, който е понижен до служител, работещ зад бюро в диспечерската служба на телефона за спешна помощ. Нощната му смяна протича спокойно и той има намерение да подремне, когато получава паническо обаждане от отвлечена жена, което прекъсва внезапно. Прикован към станцията, Холм е принуден да използва други хора за свои очи и уши, докато естеството и сериозността на престъплението започват да стават по-ясни. Търсенето на отвлечената жена и нейния похитител ще изисква всяка частичка от неговите способности и интуиция, докато времето го притиска и собствените му вътрешни демони заплашват да му попречат.

Вижте първия клип от филма, в които чуваме обаждането на жената, а след това може да прочетете откъде идва вдъхновението на Густав Мьолер и каква точно е идеята му за филма:

Ето какво казва Мьолер:

Вярвам, че най-силните кадри в един филм, които остават с теб най-дълго, са тези, които не виждаш. Идеята за „The Guilty“ ми хрумна, когато попаднах на истинско обаждане на 911 от отвлечена жена. Тя пътува с кола и тъй като седи до своя похитител, говори кодирано. Отначало бях прикован от съспенса на обаждането, както би бил всеки, който го чуе. Но тогава започнах да разсъждавам кое го прави толкова интригуващо. Въпреки че слушах само аудио запис, все едно виждах картини. Видях жената, колата, в която седи, пътя, по който се движи, и дори похитителя, седящ до нея. Осъзнах, че всеки човек, който слуша това телефонно обаждане, ще вижда различни неща: различна жена, различен похитител и така нататък. Започнах да си мисля, какво би станало, ако използвам тези ментални образи във филм. Моята визия за „The Guilty“ беше да направя изпълнен с напрежение, „character-driven“ трилър, но най-вече да направя филм, който да даде на всеки един зрител напълно уникално изживяване.

Отзивите за филма от прожекцията му в Сънданс са доста положителни с акцент върху режисурата и изпълнението на Якоб Седергрен като Асгер Холм (споменава се финален обрат, които заплашвал да развали нещата, но все пак не успявал), но дори и без тях щяхме да си отбележим „The Guilty“ като абсолютно задължителен. Това определено е нашият филм! Ще направим жертвоприношение на когото трябва, за да можем да го видим на голям екран.

За финал вижте и първия постер на филма.

плакат

Режисьор и сценарист на „The Guilty“ („Den skyldige“) е Густав Мьолер, а в ролите са Якоб Седергрен, Джесика Динидж,  Йохан Олсен и Омар Шаргави.

Датската премиера на филма е 14 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Доста интересно звучи. С удоволствие бих го гледал, ама се съмнява да дойде дори и на фестивал.

  2. Наистина интересно заглавие… и още по-наистина е малко вероятно да го видим на голям екран у нас.