Щастието от първия пълен трейлър на очаквания с огромно нетърпение от нас сериал по великолепния роман на Дан Симънс „Ужас“ („The Terror“) леко се помрачава от факта, че AMC са блокирали рекламата за нашата територия – практика, която в наши дни граничи с пълното безумие, и се налага да издирваме други източници, за да можем да го видим и представим. На всичкото отгоре, също като при първия тийзър, и в този пълен трейлър има нещо, което ни притеснява и ни пречи да се изкефим така, както ни се искаше. Не сме съвсем сигурни какъв точно е проблемът, но за нас определено има такъв. Вижте на вас как ще ви се отрази (преди да са го свалили) и споделете мнение в коментарите.

Само припомняме, че „Ужас“ е художествена интерпретация за съдбата на една от най-известните печални морски експедиции в историята – полярната мисия на сър Джон Франклин, която през 1845-1847 г. изчезва безследно, търсейки легендарния Северозападен проход, съединяващ Атлантическия и Тихия океан.

Чисто визуално нещата са на ниво – има тук там леко бутафорни елементи, но като цяло си личи високото качество на продукцията (или както обичаме на да казваме, „продукцията на Вальо“ е на висота). Актьорите, водени от Джаред Харис, Кирън Хайндс и Тобаяс Мензис, също изглеждат чудесно. В цялостното усещане обаче, както казахме в началото, име нещо, което ни притеснява. И единствената причина, която можем да посочим, е, че реално това е един доста лошо сглобен трейлър – с ужасен монтаж, ритъм, подборка на кадри. Надяваме се самият сериал да е по-адекватен в това отношение.

Засега няма да гледаме повече реклами, защото не очакваме да станат по-добри и отказваме да се дразним, а и за да не си „спойлнем“ нещо – да, чели сме книгата, но пак има адски много неща, които не искаме да знаем как изглеждат и дали ще ги има, преди да гледаме сериала. За финал ви предлагаме официалния синопсис на романа.

Неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин из ледените пустини на Арктика. Според историческите данни през 1845 г. той и подчинените му смелчаци се отправят из смразяващите простори на Полярния кръг в търсене на легендарния Северозападен проход – морски път, съединяващ Атлантическия и Тихия океан… Ала нито един от 128-те души не се завръща.

Странното им изчезване остава загадка и до днес, но сега мистерията е разплетена от въображението на Дан Симънс – чудовищният му талант, доказан с мащабни творби като „Хиперион”, „Олимп” и „Лешояди”, изплита неустоима комбинация от исторически факти и жанрова фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата.

Режисьор на „Ужас“ („The Terror“) е Едуард Бърджър („Patrick Melrose“), а сценарият е дело на Дейвид Кажганич („True Story”), който ще е и „шоурънър” наравно със Су Хю („The Killing”). Изпълнителни продуценти на „Ужас” са Ридли Скот, Дейвид У. Зукър, Александра Милчан, Скот Ламбърт и Гаймон Касиди. В ролите са Джаред Харис, Кирън Хайндс, Тобаяс Мензис, Едуард Ашли, Лиъм Гариган, Ронан Рафтъри, Матю МакНълти, Пол Реди, Адам Нагейтъс и др.

Премиерата е 26 март 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Както каах и в първия тийзър трейлър на филма.
    УЖАС!!!
    Това изглежда прото ужасно. Торално съм разочарован. Много са зле нещата. Лъха на тотална евтиния, визията е в стила на брадвите на скай фай сай фай иили там как им викаха. Шаркнадото има по добри ефекти. Като слушам и диалозите ще са ужасно дъвени, а по всичко личи и актьорската игра също.
    Искренно са надявам да греша, но това ще бъде едно от разочарованията на десетилетието. Помнете ми думата.
    Същото ви казвах и за чудовищната вселен, но кой ли ме слуша…
    УЖАС… УЖААААААСссс………

  2. Така. Първо за самия трейлър. Както сте написали е потресаващо зле. Някакви кадри напред назад по историята без никаква връзка. Извън скандалния монтаж ми правят впечатление няколко неща. Липсва ми чувството на обреченост и страдание. Офицерският състав е със супер изтупаните си униформи и си говорят все едно са спукали гума на Цариградско. Много са светли кадрите. Едно слънчево е. Музиката е динамична, както на екшън, а тук говорим за шибан УЖАС. Името на кораба е метафора на цялата случка. А за фантастичния елемент изобщо не искам да коментирам как е загатнат. Изобщо ми е ебаси разочарованието:(((