Класиката „Легенда за светия пияница” („La leggenda del santo bevitore“) на Ермано Олми излиза от архивите за специална прожекция, по повод излизането на книгата с разкази със същото име на австрийския писател Йозеф Рот. Прожекцията на филма ще бъде в кино „Одеон“, този четвъртък – 18 януари, от 18 часа.

Легенда за светия пияница” е един от емблематичните филми на Олми. През 1988 година с него той печели „Златен лъв” във Венеция и „Давид на Донатело“. В главната роля е Рутгер Хауер. Олми следва новелата на Рот почти без да се отклонява от сюжета. Героят му е пияница, който живее под мостовете на Париж. Неочаквано непознат му подарява 200 франка с условие да върне дълга като ги дари на църквата „Света Терез” в неделя. Вдъхновен от голямата за представите му сума той си намира работа, започва да пие по-отбрани питиета, наема си проститутка, спи в нормално легло. Убеден е, че ще успее да занесе парите в църквата, и всяка неделя опитва, но желанието му винаги е осуетявано от неочаквани срещи със стари приятели. Типично за италианския неореализъм действието се развива бавно и в детайли показва живота на най-изпадналите във френската столица.

Йозеф Рот пише „Легенда за светия пияница”, докато живее в Париж. Смята се, че новелата е в голяма степен автобиографична.

Преди прожекцията на „Легенда за светия пияница” зрителите ще могат да се почерпят с чаша перно – любимото питие на светия пияница.

корица

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *