foxtrot

Осем години, след като спечели „Златен лъв“ с дебютния си филм „Ливан“, израелският режисьор Самуел Маоз се завърна във Венеция с втория си игрален филм „Foxtrot“ и отново впечатли всички, спечелвайки голямата награда на журито „Сребърен лъв”. Този път обаче, филмът му, разказващ за семейство, които оплакват смъртта на сина си, загинал по време на служба в израелските отбранителни сили, предизвика и доста противоречия (на политическа основа, не заради качествата си) и дори израелският културен министър Мири Регев сподели негативно мнение в социалните мрежи:

Когато израелски филм спечели международна награда, сърцето ми се изпълва с гордост и изпитвам естествено желание да подсиля и окуража успеха му. Това правило има едно изключение – международно приемане на самобичуването и сътрудничество с анти-израелски наративи. Наградата, спечелена от „Foxtrot“ във Венеция… принадлежи към изключението. „Foxtrot“ ще подсили BDS и всички, които мразят Израел навсякъде по света.

Хубавото е, че въпреки мнението на техния министър на културата, Израел избра именно „Foxtrot“ да представлява страната им на тазгодишните награди „Оскар“ и по всичко изглежда, че не са сбъркали, тъй като той попадна в предварителния кратък списък с деветте заглавия, които ще се борят за номинация в категорията „най-добър чуждоезичен филм“.

За да привлекат малко внимание към „Foxtrot“ и да засилят шансовете му да попадне сред финалните пет номинации, както и във връзка с предстоящата му щатска премиера, Sony Pictures Classics разпространиха първи трейлър на английски. Вижте го, а веднага след него може да откриете и малко по-подробен синопсис на филма.

Фенове сме на „Ливан“ и на Самуел Маоз и сме адски любопитни да видим „Foxtrot“. Стискаме палци филмът да дойде на София Филм Фест, като смятаме, че шансовете за това не са никак малки, предвид факта, че имено на СФФ сме гледали „Ливан“ и където самият Маоз е бил гост.

А сега ето още две реклами, обещания синопсис и един постер.

Михаел и Дафна са покосени от ужасяваща мъка, когато офицери от армията се появяват на вратата им със съобщение за смъртта на техния син Йонатан. Михаел е ужасно изнервен от фанатично скърбящите роднини и добрите намерения на армейските бюрократи и докато натъпканата му с лекарства съпруга си почива, той е завладян от неспирна вихрушка от гняв, само за да изживее един от необяснимите обрати на живота – обрат, който би могъл да се мери единствено със сюрреалистичната военна служба на сина му.

плакат

Щатската премиера на „Foxtrot“ е 2 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *