Брайън Сингър

Преди няколко дни, покрай новината за внезапното преустановяване на снимките на „Bohemian Rhapsody“, прогнозирахме, че няма да бъде изненада, ако съвсем скоро ни се наложи да отразяваме и режисьорска рокада и ето, че от 20th Century Fox сякаш побързаха (поне частично) да направят нашето предчувствие реалност, оповестявайки новината за уволнението на Брайън Сингър.

Във формален повод за уволнението на режисьора се превърна няколкоседмичното му отсъствие от снимачния процес на биографичния филм за живота и кариерата на Фреди Меркюри, което представител на самия Сингър оправда с „личен проблем от неустановен здравен характер“. Според отблизо следящото скандала издание The Hollywood Reporter обаче реалната причина за професионалния развод между студиото и режисьора се е оказала конфронтацията на Сингър със звездата на продукцията Рами Малек. Изданието допълва, че макар напрежението между двете знаменитости да не е предизвикало реална физическа саморазправа, спокойната работна обстановка на снимачната площадка била силно увредена от взаимно отправените реплики, а в определен момент дори и от захвърлени в посока на двете страни предмети. Според пресата заради „неуместното и непрофесионално“ поведение на Сингър се е стигнало дори до ситуацията актьорът Том Холандър, изпълняващ ролята на мениджъра на Queen Джим Бийч, да бъде разубеждаван да обяви своето напускане от проекта, което обаче така и не се случило, поради навременната намеса на продуцентите.

Междувременно самият Сингър разпространи с изявление пред медиите становище, чрез което категорично се дистанцира от спекулациите, поставящи собственото му поведение и конфронтацията му с актьорите в основата за решението на Fox. Вижте какво казва самият режисьор по темата:

„Bohemian Rhapsody“ е проект, който означава наистина много за мен. С оставащи по-малко от три седмици до завършването на снимките помолих Fox за отсрочка, за да мога да се върна в САЩ и да се справя с належащи здравословни проблеми, засягащи един от родителите ми. Това беше много труден период за мен, което в крайна сметка се отрази сериозно и върху собственото ми здраве. За съжаление от студиото не пожелаха да се съобразят с моята молба и едностранно прекратиха взаимоотношенията ни. Това не беше мое решение и беше извън моя контрол. Слуховете, че неочакваното ми напускане на снимачната площадка е предизвикано от спор, който съм имал с Рами Малек, не са верни. Дори понякога да сме имали творчески различия, свързани с проекта, Рами и аз успешно оставихме тези разногласия зад гърба си и продължихме да работим върху филма заедно до малко преди Деня на благодарността. Не исках нищо повече от възможност да завърша този проект, отдавайки своя принос към завета на Фреди Меркюри и Queen, но от Fox не ми позволиха да направя това, защото се наложи временно да сложа приоритет върху здравето си и здравето на моите близки.

Рами Малек в ролята на Фреди Меркюри
Рами Малек в ролята на Фреди Меркюри

В така разнородно представените версии на нас наистина ни е трудно да излъчим симпатия към която и да е от двете страни и засега ще запазим неутралитет. Обаче предвид всички съпътстващи скандали, свързани със Сингър, а и с продукцията като цяло, за нас това развитие на събитията ни се струваше сякаш повече от логично. От тук нататък единственото, което ни остава, е да следим с нескрит интерес какъв ще бъде изборът на студиото за заместник на Сингър и по какъв начин от Fox ще се справят със следващия много деликатен проблем за решаване, защото назряващият казус в никакъв случай не е за подценяване.

В продължение на десетилетия режисьорската гилдия в Щатите (Director’s Guild of America) е извоювала  желязното правило в надписите на филмовите заглавия като режисьор да присъства само едно име. Изключения браншовата организация позволява единствено в случаите, когато предварително са договорени директни партньорства по подобие на примерите с братя Коен, братя Уашовски и пр., или при случаите с филмовите антологии („Бибрутално“ и „Четири стаи“ например). При всички случаи за да бъде изписано в кредитите на което и да е заглавие повече от едно име в графата „режисура“, е нужно съгласието на всички заинтересовани страни, а е очевидно, че в ситуацията с „Bohemian Rhapsody“ съгласие (поне за момента) няма.

Брайън Сингър (в средата) позира с активисти на Director’s Guild of America
Брайън Сингър (в средата) позира с активисти на Director’s Guild of America

Съществуващата в Щатите правна рамка дава на DGA доста широки правомощия при определянето на името на режисьора в кредитите на филмовите заглавия, а е общоизвестен факт, че гилдията изключително яростно защитава правата на своите членове в случай на нужда. При така създалия се казус, още повече, че официалната позиция на Сингър по отношение на осъствието си от снимачната площадка на „Bohemian Rhapsody“ си остава т. нар. „проблем от здравен характер“, повечето анализатори в Холивуд предвиждат  сериозни проблеми за Fox, дори възможност за стопиране премиерата на филма от страна на гилдията, ако все още е наличен някакъв конфликт между страните.

Безспорно любопитна ситуация, която при всички случаи ще предизвика доста главоболия на Fox… и допълнителна доза широки усмивки по лицето на Саша Барон Коен. Независимо обаче как се развива историята занапред, все по-илюзорна изглежда възможността премиерната дата (25 декември 2018) да бъде запазена. В крайна сметка обаче the show must go on, така че продължаваме да следим и да отразяваме с любопитство скандалите около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Втората снимка (трета, ако броим и заглавната) + надписа под нея = десет минути не мога да спра да се хиля 😀 Поздрави за хумора 🙂