Все още ни е трудно да повярваме, че Дейвид Боуи, един от най-великите символи на бунтовния дух, който вечно търси нови и нови предизвикателства за творческо вдъхновение, си отиде. Усещането за празнота е странно и всепоглъщащо, не е възможно да се приеме липсата на твореца, винаги готов да изненадва.

Един режисьор-документалист, Франсис Уейтъли, в опит да върне спомена за Боуи е подготвил пълнометражен документален филм, който ще дебютира в мрежата на НВО, а заглавието е многозначително – „David Bowie: The Last Five Years”.

https://www.youtube.com/watch?v=OwuuDpwPYxo

Както става ясно, това е портрет на последните пет години от живота на великия музикант. Уейтъли е добре запознат с биографията и творчеството на Боуи – негов е и документалният филм от 2013 година, разказващ за пет от най-важните години в живота на Дейвид. Новата творба е опит за цялостен поглед върху кариерата на Боуи и еволюцията на идеите му за музиката, като е поставен специален фокус върху последните му студийни албуми „The Next Day” от 2013 и „Blackstar” от 2016, който излезе на 69-ия рожден ден на звездата, два дни преди неговата смърт. Във филма има специален акцент върху работата на Боуи по рок-мюзикъла „Lazarus”, който той (почти) довършва преди да приключи земния си път. За конструирането на филма са използвани множество архивни кадри и интервюта с колегите на Боуи.

Във филмографията на Франсис Уейтъли присъстват и други телевизионни и документални творби, като „Judi Dench: All the World’s Her Stage”, „Hillary Clinton: The Power of Women”, „David Bowie: Five Years” и др. Напомняме – премиерата на „David Bowie: The Last Five Years” ще бъде по НВО в самото начало на 2018 – на 8 януари, 71-вия рожден ден на Боуи…

MV5BZmVjMDg3ZTAtNTA1YS00YzdmLThiZDUtMDEyNjI0MWI0OGVmL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMjM3Mzk3NzQ@._V1_

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *