bg

Тъжно е да виждаме как пред очите ни рухват впечатляващо амбициозни планове, но реалността в Холивуд понякога е по-зловеща дори от собствените им филмови чудовища. Има сериозно опасение, че идеята за „Dark Universe” – планираната взаимно свързана поредица от филми на Universal Pictures, подобно на вселената на Marvel, но посветени на легендарни създания от зората на киното, най-вероятно ще се разпадне още преди да бъде конструирана. В основата на замислената „мрежа” са правата, които са притежание на Universal, и амбицията на Алекс Кърцман („Трансформърс”, „Star Trek) и Крис Морган („Бързи и яростни), които започнаха да се готвят от 2014 година: стартирани бяха сценариите на бъдещи филми за Ван Хелсинг, Мумията и Невидимия човек, а самият Кърцман пое режисурата на първия филм от новата „Dark Universe” – „Мумията.

Въпреки Том Круз, който можеше да се окаже до голяма степен гаранция за боксофис успех, „Мумията” си беше скучен филм, получи заслужено укори и успя да събере малко над 400 милиона долара боксофис, което е доста под очакванията за подобен скъп филм. След него бяха обявени Хавиер Бардем като чудовището на Франкенщайн, Джони Деп в ролята на Невидимия човек, пък и вече се бяхме запознали с Ръсел Кроу като доктор Джекил в „Мумията”. И сега новините – според THR Кърцман и Морган са се оттеглили от подготвяната поредица „Dark Universe”, като междувременно голямата офис сграда, изградена и подготвена за работа, пък и декорирана с чудовищни теми, в момента е изпразнена от всичко. Освен това компанията е спряла предпродукционния период на „Bride of Frankenstein”, по който работеше Бил Кондън („Красавицата и звярът”) и се очакваше да бъде с Хавиер Бардем и евентуално Анджелина Джоли, и не се знае дали ще започнат снимки в началото на следващата година, нито кога/дали ще има премиерна дата…

Всъщност се говори, че Universal искат да експериментират с възможности, като ще предлагат чудовищата на „високопрофилни кинаджии/продуценти”, които да правят единични филми, а не да се подчиняват на концепция за цялостна „вселена”. Ако се поеме в тази насока, много е вероятно „Bride of Frankenstein” на Кондън да се реализира. Пък и може би така ще се даде по-голяма свобода на съответните творци. В светлината на „Мумията”, феновете на „чудовищното” наследство се опасяваха, че се залита прекалено много в посока екшън-приключения, а не толкова към корените на хорър-жанра. Пък и целта би била да се реализират повече филми с ограничение R, без да има нужда да се харесват на широка аудитория и да се стремят към заветното PG-13.

Ако съвсем решат да се откажат от идеята за възраждане на наследството на Universal – това би било неподходящ и глупав ход, но… надали някой би се съобразил точно с нашето мнение! А че би било леко изнасилено да свързваш бъдещ „Wolfman” с „Мумията” на Том Круз и „Невидимият човек” на Джони Деп – това е самата истина. Що се отнася до продуцентите – Кърцман се фокусира върху пореедицата на CBS „Star Trek Discovery”, докато Морган си работи по „Бързи и яростни, за които е сценарист откакто излезе „Бързи и яростни 3: Tokyo Drift (в момента работи върху „spinoff”, в който Дуейн Джонсън ще действа заедно с Джейсън Стейтъм).

Не се съмнявайте, че ще проследим развоя на събитията – любопитно ни е до какъв извод ще стигнат големите продуценти и какво ще бъде финалното решение по адрес на чудовищата на Universal.

giphy

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. По-добре да си направят филмите извън вселени, че най-често резултатът е над два часа трейлър за други над два часа трейлъри, и реално не са филми и не функционират като филми, а просто като реклами на други реклами…

  2. Ебати и грандиозния провал, по-добре да си бяха направили директно продължение на Dracula Untold с някой кадърен режисьор, с което постепенно да ни въведат във концепцията им за споделена вселена, както направиха WB със Man of Steel, вместо тая изнасилена и тотално безмислена чекия преди няколко месеца.