Киномания 2017

След броени дни стартира Киномания 2017. Вече сме ви информирали за предстоящите прожекции на финалната версия на класиката „Блейд Рънър“ на Ридли Скот, „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо и „Три билборда извън града” на Мартин Макдона, които спечелиха съответно „Златен лъв” и награда за най-добър сценарий на 74-я фестивал във Венеция, катото и за ексклузивната специална прожекция (запърви път на голям екран) на шедьовъра на Станли Кубрик „Сиянието“.

А ето какво още може да очаквате:

НАД 50 ФИЛМА ЩЕ ВИДИМ НА КИНОМАНИЯ 2017

 Фотоизложби, дискусии и специални прожекции за фенове са сред съпътстващите събития на фестивала

 Над 50 филма ще видим на тазгодишното издание на Киномания. Сред тях са дългоочаквани премиерни заглавия, филми, селектирани и наградени на едни от най-престижните фестивали по света, както и нови български заглавия от игралното, документалното и детското кино. Това обявиха организаторите на кинофорума, който ще се проведе от 16 до 30 ноември. В специалната пресконференция в „Люмиер Лидл”, посветена на Киномания, взеха участие екипите на българските филми- част от тазгодишната селекция, както и партньорите на фестивала.

Борислав Велков-председател на Съвета на директорите на НДК- благодари от името на организаторите на Киномания на министъра на културата Боил Банов за безрезервната подкрепа, която оказва на всички културни проекти на НДК, на партньорите от Столична община, Френски културен институт, Американско посолство и Аржентинско посолство.  „Преди около месец положихме началото на нашата идея в НДК да могат да се купуват билети онлайн. Стартирахме платформата с пускането в продажба на билетите за Киномания. До 10 дни онлайн резервациите на билети през сайта ndk.bg ще се превърнат в директни онлайн продажби на билети. Това е важно за нас, за да подобрим условията за покупката на билети, посещаемостта, привличането на нови аудитории, на повече млади хора. За този един месец имаме около 3000 регистрирани потребители. Искаме да опознаем нашата аудитория, да получаваме активна обратна връзка от нея, да споделяме информация, каза Велков.

Киномания е част от Културната програма на Столична община, която по традиция подкрепя фестивала всяка есен. „Много от нас отраснаха в очакване на този момент- началото на Киномания. Спомням си като дете голямото вълнение да се добереш до билети за качествени филми от цял свят. Идвахме от страната в София, за да гледаме филми, които нямаше да бъдат пуснати в малките градове и населени места. Тази година се навършват десет години, откакто Столична община подкрепя финансово и организационно Киномания. Ще продължим да го правим и за напред”, каза Тодор Чобанов, заместник кмет на София. Той акцентира специално и на откриващия филм на Киномания – „Безкрайната градина” на режиьора Галин Стоев. „Това е забележителен български филм, който за нас е много важен не само, защото е прекрасен , а защото се занимава с душевността на София- една безкрайна тема. Нашият град не е най-големият в Европа, но е един от най-културните, с много тайни кътчета, с много магия в него”, отбеляза още Чобанов.

Акцент от пресконференцията бе и Фстивалът на френското кино, реализиран с подкрепата на Френския културен институт.

„Френското кино се гордее, че участва в Киномания и  за нас е чест да представим програмата си”, каза Мария Коакчиева – ПР на Френския културен институт. „Братята Люмиер през 1894 г. за първи път са прожектирали филм и до ден днешен, след 120 години,  магията е още по-голяма. В нашата селекция ще видите филми свързани с големи имена като Гоген, Роден и Далида, много важен е също и нашият документален филм за братята Люмиер. Ще бъдете въведени в онова време на големите открития и смятам, че ще ви бъде много интересно”, допълни Конакчиева.  „Откриваме на 17 ноември с един филм, който се нарича „Прекратяване на огъня”. Тук ще бъде самият режисьор на филма Еманюел Куркол. Нека бъдем всички заедно, да бъдем в празника на Киномания”, призова Конакчиева.

От своя страна диригентът Илия Михайлов представи едно от специалните събития в рамките на френската програма – кино-концерта „Лодката на влюбените”. „Спектакълът е по филм от 1924 г. на Жан Епщайн – френски класик, който е бил и секретар на Люмиер, а впоследствие става един от най-големите експресионисти на френското  кино. Филмът е озвучен на живо от трима световноизвестни музиканти, както и от хора „Големите български гласове”, който е съставен от 15 певици, а саундтракът на филма ще бъде изпълнен на живо. Това е един европейски проект, визията за нова Европа, подкрепена от всички които стоим тук”, каза Михайлов.

 Обичаната българска актриса Татяна Лолова и режисьорът Ясен Григоров поканиха публиката на детския игрален филм „Лили  Рибката”, в който Татяна Лолова играе ромка-магьосница. „Ние много държим филмът да не се нарича детски, а семеен, за да могат родителите и роднините на децата да посетят прекрасните прожекции, които ги очакват, гледайки този филм, в който аз участвам. Българското кино е в луд възход, на мен ми стана лошо от възторг и ми е мъчно, че майка ми избърза да ме роди толкова отдавна, а не започвам актьорската си кариера сега, за да мога да се влея в тази прекрасна вълна”, обясни голямата актриса.

Още един български игрален филм бе представен от своя подуцент Надежда Косева. Заглавието му е „Кораб в стая” и ще може да се види на 21 ноември в „Люмиер Лидл”. Лентата е част от конкурсната програма на фестивала в Токио, който се провежда в момента. Режисьорът му е Любомир Младенов, а действието се върти около личната история на трима души, които взаимно променят света си.

На 24 ноември пък в кино „Люмиер Лидл” зрителите ще видят „Да живее България” – новият документален филм на Адела Пеева, който ще има своята премиера на Киномания.

Продуцентът Павлина Желева представи, на свой ред, една българска копродукция в програмата на Киномания – „Чудо” /България, Литва и Полша/. Нейн оператор е един от най-добрите български кинооператори със собствен почерк – Емил Христов.  Зрителите на Кимомания ще видят филма на 22 ноември в „Люмиер Лидл”.

Билети на касите на НДК и касата на „Люмиер Лидл”.  Може да запазите билети онлайн: ТУК

Цялата програма на киномаратона може да откриете на сайта ни kinomania.bg

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Киномания 2017

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *