00b13836bf52248c2ac7892ed4341591

Играта приключи, благодарим на всички участници! „Змията и Дъгата“ на Уейд Дейвис печелят:

Младен Великов
Полина Станджикова

Честито!

Представител на издателство „Ерове“ ще се свърже с тях, за да уточнят как да получат наградите си.

–-

Зомбита, канибализъм, вуду, изолирани от света племена, странни културни практики и явления са все теми, които сме споменавали, че ни вълнуват страстно. Те са във фокуса и на поредицата Cabinet of Curiosities (кръстена на първите музейни колекции в Европа с любопитни за ренесансовия човек артефакти от други континенти) на младото издателство „Ерове“, които преди време ни подариха канибалския епос на Карл Хофман „Дивашка жътва“, а сега представят прекрасния роман на Уейд Дейвис  „Змията и Дъгата“, по който е заснет и едноименният филм от 1998 г.  

Действието на „Змията и Дъгата“ се развива през април 1982 г. Етноботаникът Уейд Дейвис пристига в Хаити, за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани. Въвлечен в подземния свят на ритуали и церемонии, Дейвис прониква в мистиката на водун (или „вуду“) толкова надълбоко, че успява да постави зомбирането в правилния му контекст сред културата на водун. С развитието на разследването Дейвис осъзнава, че историята на водун всъщност е историята на Хаити – от африканския произход на народа през успешното хаитянско движение за независимост, чак до днешно време, когато културата на водун на практика е правителството в селските райони на Хаити. „Змията и Дъгата“ съчетава антропологичното изследване с едно забележително лично приключение, за да хвърли светлина и най-сетне да обясни едно явление, което от край време е запленило света.

Заедно с издателство „Ерове“ даваме възможност на двама от вас да спечелят романа „Змията и Дъгата“ на Уейд Дейвис, като за целта трябва да отговорите правилно на въпроса по-долу:

The_Serpent_and_the_Rainbow_cover1_2048x2048

Кой е режисьор на филма „Змията и Дъгата“, вдъхновен от едноименната книга на Уейд Дейвис?

а) Уес Крейвън

Не публикувайте вашия отговор или координати в коментарите!

theSerpent&theRainbow cover

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *