Да живее България

За всички, които се вълнуват от темата за национализма, предлагаме да се запознаят с новия документален филм на Адела Пеева „Да живее България”, който ще дебютира на вървящата в момента Киномания.

АДЕЛА ПЕЕВА ЗА „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ“: „ЦЕЛТА МИ БЕШЕ ДА НАПРАВЯ СНИМКА В ДЪЛБОЧИНА НА ОБЩЕСТВОТО НИ”

 Филмът е с предварителна прожекция и дискусия в НБУ и с премиера на Киномания

Документалният филм на Адела Пеева „Да живее България”, който ще има своята премиера на Киномания 2017, беше показан пред академичната общност в НБУ в предварителна прожекция, последвана от дискусия с участието на самата режисьорка, която е и сценарист и продуцент на филма. Оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов и Светла Нейкова. „Да живее България” предизвика множество въпроси и коментари сред преподавателите, студентите и изследователите, дошли да видят прожекцията.

Филмът не дава оценки и изследва тънката граница между патриотизъм и национализъм, както и предпоставките, които ги създават.

В своите филми подхождам с уважение към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Това е моята позиция. От тук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм. Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм”, сподели Адела Пеева. Тя разказа впечатления за героите си извън снимачната площадка в градовете София, Пловдив и Стара Загора, както и за срещата си с чужденците-герои в документалната лента.

Филмът проследява в продължение на три години развитието на няколко младежи, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние? И още: кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?

Премиерата на „Да живее България” е на 24 ноември (петък) в кино „Люмиер Лидл”. В рамките на Киномания филмът ще има още четири прожекции в София – в  кината G8, Одеон, Евросинема и Дом на киното. В Пловдив прожекцията е на 27 ноември от 19:00 часа в кино „Лъки синема”, а във Варна – на 1 декември от 20:00 часа във Фестивален и конгресен център – Варна, зала 2 (зала „Европа”).

Трейлър на филма: ТУК

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”.

 Онлайн резервации може да направите ТУК

Цялата програма на КИНОМАНИЯ може да откриете на kinomania.bg

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Да живее България

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Национализмът е естествено състояние на всеки народ, а либерално-толерантните идиоти на новото време са плачевни карикатури на предците си.