Джесика Частейн в "Жената на пазача на зоопарка" - част от програмата на фестивала
Джесика Частейн в „Жената на пазача на зоопарка“ – част от програмата на фестивала

Само след два дни, на 26 октомври от 19.00 часа, в кино Люмиер Лидл с прожекция на „Лъки” на Джон Каръл Линч, който е последният филм на починалия наскоро легендарен актьор Хари Дийн Стантън, ще стартира посветеният на независимото кино  So Independent – София Индипендънт Филм Фестивал.

От новото си, осмо издание, фестивалът става международен (досега беше фокусиран главно върху независимото американско кино) и ще има конкурсен характер. Той ще предложи на публиката изключително любопитна селекция от филми и гости, подробности за които може да откриете в официалното прессъобщение по-долу:

Уникални гости на независими филми с висок зрителски рейтинг ви очакват след броени дни на осмия София Индипендънт Филм Фестивал!

„София Индипендънт филм фестивал е уникална среща на изкуствата, среща на  свободното кино и на хората, които се срещат и мислят свободно. Благодаря на създателите на този фестивал, които ни показват кино, което рядко можем да видим, което не е комерсиално е извън рамките на киното, което може да се види всеки ден “, заяви  Биляна Генова, директор на Дирекция Култура към Столична община.

Тази година, осмото издание на фестивала София Индипендънт е с изявен конкурсен характер, за разлика от предишните седем издания.

„Со Индипендънт Филм Фест става с конкурсен характер, става международен от осмото си издание“, сподели Жана Караиванова. „Интересът към фестивала, на който съм свидетел тази година изненада и самата мен“, разказа г-жа Караиванова по време не пресконференцията, дни преди официалното откриване на фестивала.

Следващата седмица в София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света.

Освен членовете на между народното жури – продуцента Шрути Гангули, Габриеле Каполино от IFP и Лорен Хамъндс – от програмния екип на  Трайбека Филм Фестивал, за които вече научихте, в София пристигат и много изявени автори на хитови независими филми, както и професионалисти, създали своите филми почти без никакви пари.

Софийската публика на фестивала ще има възможност да се срещне и да разговаря на живо с талантливата Натали Каплан, която пристига да представи своя филм „Имало едно момиче“ (2017) – история за едно момиче, забъркало се в необичайни връзки с лекаря си, съседа си и с един млад войник. Заповядайте на представянето му на 31-ви октомври, от 18:30 в кино Одеон.

Известният продуцент Алекс Липшулц, който работи и като режисьор и като сценарист, ще представи своя уникален филм, заснет изцяло на идиш (език, от десетилетия неизползван в киното)– „Менаше“,  на 31-ви октомври, от 20:30 в кино Одеон.

Няма как да пропуснете и българското предложение в конкурса за игрален филм – шедьовърът на Константин Божанов „И после светлина“ –   своеобразно любовно писмо до изкуството. „И после светлина“ има своя прожекция на 27 октомври, от 20:30 часа в Одеон.

За да представят провокативния си филм „SFashion” – хорър драма за бизнеса в Европа, в София пристигат продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Първата  среща със зрителите на „SFashion е на 30 октомври, от 18:30ч. в кино Одеон.

Сред специалните киногости на Со Индипендънт Филм Фест е и номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в документалния конкурс  – „Ад на Земята: Възходът на Ислямската държава“ (2017). Зрителите могат да срещнат със Себастиян Юнгер да 27 октомври, от 20:15 в Дома на киното.

Над 20 специални независими кинематографисти очакваме в София да представят нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, но с размаха на свободния дух. Техните филми могат да бъдат гледани в кината Влайкова и Дада Културен Бар.

В програмата на Осмия Со Индипендънт Филм Фестивал очаквайте още скрити кино бижута и смайващи екранни провокации. До началото остават само 6 дни!

Очакваме ви в кината: Люмиер Лидл, Дом на киното, Одеон, Г8, Евросинема, Влайкова и Дада Културен Бар.

Со Индипендънт Филм Фестивал  е продукция на United Production и е част от: Календара на културните събития на Столична община за 2017г. ;  София Европейска столица на спорта 2018;  Independent Filmmaker Project;

През 2017 година основни партньори са: Ню Бояна Филм, Овъргаз, НДК,  Боровец Ризорт, Samsung,  Тръстена Малиново вино,  Four Roses, Taxi Me.

Медийни партньори: БНТ, Нова Телевизия, Капитал, Дневник, Bulgaria On Air, Програмата, www.actualno.com, www.soialive.bg, Дарик радио, www.cinefish.bg www.chronicle.bg, www.operationkino.net, www.proZekcia.com,  www.azcheta.bg, www.jenatadnes.com,ww.popcornmoviews.bg.

Цялата програма на Со Индипендънт Филм Фестивал 2017, можете да следите на сайта ни: http://soindependentfilmfest.com/films/

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. „…Няма как да пропуснете и българското предложение в конкурса за игрален филм – шедьовърът на Константин Божанов „И после светлина“… “

    Доста мегаломанско твърдение. Някак неусетно вече и шедьоври сме почнали да правим …

  2. Със сигурност засега планирам стратегически да пропусна каквито и да е БеГе заглавия. 🙂 Може да направя изключение caмo за „Възвишение“ next month.